Mlada umetnica Hana Stupica je za svoje delo prejela več priznanj, vključno z najvišjim domačim stanovskim priznanjem, nagrado Hinka Smrekarja. Foto: Osebni arhiv Hane Stupice
Mlada umetnica Hana Stupica je za svoje delo prejela več priznanj, vključno z najvišjim domačim stanovskim priznanjem, nagrado Hinka Smrekarja. Foto: Osebni arhiv Hane Stupice
Hana Stupica
Razstava postavlja v ospredje predvsem živalske like, ki jih je Hana Stupica od nekdaj rada risala. Foto: Osebni arhiv Hane Stupice

Mandril, Ježevec, Beau, Klavdij in Herr Frosch je le nekaj protagonistov njenega pravljičnega sveta, ki ji je na letošnjem Slovenskem oglaševalskem festivalu prinesel posebno priznanje za najboljšo ilustracijo v oglaševanju (za Sladica DJ's Party). Čeprav je ilustratorka odraščala ob močni likovnih dediščini svojih starih staršev, slika ob spoštovanju družinskih vplivov drugačen svet. Če je za njeno babico Marlenko značilna uporaba akvarela in tempere, sama po principu svoje mame Marije Lucije Stupica kombinira pastel, gvaš, akvarel in barvice, je pojasnila likovna kritičarka.

Umetničina svojevrstna perfekcija temelji na nenehnem vztrajanju pri premišljenem iskanju najbolj učinkovitih likovnih rešitev. Pri svojem ustvarjanju prepleta intuitivno in hkrati čustveno poglobljeni svet s hitrimi, a premišljenimi potezami, ki imajo jasno izhodišče in natančno določen cilj, beremo v razstavnem katalogu.

Najmlajša dobitnica nagrade Hinka Smrekarja
Hana Stupica je že med študijem ustvarjala za reviji Ciciban in Cicido. Za prvi večji ilustratorski projekt, ki je bil tudi njeno diplomsko delo, je prejela nagrado Hinka Smrekarja, najvišje domače stanovsko priznanje. Nagrado za slikanico Rokavička jo je prejela kot najmlajša dobitnica. Kot je zapisala Tatjana Pregl Kobe, je za ukrajinsko pravljico ustvarila posebno pravljično in čarobno ozračje, ki je doma na temačnem in mrzlem severu, obenem pa je sporočilo, ki poudarja prijateljstvo, naslikala toplo in svetlo.

Njene podobe so pospremile tudi jubilejno knjigo pesmi in zgodb Medvedi in medvedki, tri ilustracije pa je prispevala še za zgodbico Anje Štefan Zajčkova hišica, ki je izšla v pisateljičini antologiji Svet je kot ringaraja. Po mnenju likovne kritičarke je neponovljiv tudi njen Caligo, poosebljena figura z negativnimi značilnostmi.

Ilustratorka se je rodila leta 1988 v Ljubljani. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je diplomirala leta 2016. Svoje delo je predstavljala na razstavah doma in v tujini, zanj pa prejela že več priznanj, poleg omenjenih nagrad je bila nominirana tudi za Levstikovo nagrado in za nagrado izvirna slovenska slikanica.