Razstave
()
Oblikovalci v procesu snovanja sprejemajo ključne odločitve o funkcionalnosti, obliki, volumnu, barvi, slogu, materialu in končni pojavni obliki. Tako s svojim znanjem in profesionalno etiko posegajo v komuniciranje in okolje. Foto: EPA
Kot so različni ustvarjalci in bralci rumenega tiska in beletristike, tako tudi oblika drugače nagovarja porabnike množične ali visoke kulture. Lahkotnost ali lahkost bivanja? Foto: EPA

Dodaj v

Kako brati črke in kako brati obliko(vanje)

Razstava v Cankarjevem domu
5. januar 2010 ob 15:47
Ljubljana - MMC RTV SLO

Z razstavo Oblikovanje za branje se letu, ko Ljubljana nosi naslov Svetovna prestolnica knjige, temu dogodku pridružuje tudi Društvo oblikovalcev Slovenije.

Oblikovalci vizualnih komunikacij, industrijski oblikovalci, kostumografi in scenografi ter unikatni oblikovalci bodo jutri ob 20.00 v prvem preddverju Cankarjevega doma predstavili svoja dela, ki so tako ali drugače povezana s knjigami in branjem.

Tisti iz vrst vizualnega oblikovanja bodo predstavili knjige, knjižne zbirke, najlepše revije in kataloge ter logotipe, znake in plakate, povezane s promocijo knjižnih sejmov, bralnih prireditev, novih izdaj in založb. Industrijski oblikovalci so se lotili oblikovanja izdelkov za sedeče, ležeče in druge načine branja pod stoječimi, visečimi ali kako drugače usmerjenimi svetlobnimi telesi, unikatni oblikovalci pa tistih predmetov, ki plemenitijo vsakodnevno okolje, da se vanj radi vračamo tudi iz tistih čudovitih svetov, po katerih smo potovali s pisatelji, pesniki in dramatiki.

Od črk do oblike
Danes je velika večina reči, ki nas obkrožajo v vsakdanu, oblikovanih; časopis ki ga prebiramo, trgovina, v katero vstopimo, gledališka scena, ki jo gledamo, napis, ki mu sledimo, oblačila, v katera smo oblečeni. Oblikovalci v procesu snovanja sprejemajo ključne odločitve o funkcionalnosti, obliki, volumnu, barvi, slogu, materialu in končni pojavni obliki in na ta način s svojim znanjem in profesionalno etiko posegajo v komuniciranje in okolje.

Ob tem pa, kot so zapisali ob razstavi, se je tako kot branja črk treba naučiti tudi branja oblik; črka, ki je črta; besedni pomen kot barva, čustvo; stavek kot likovna ploskev in zgodba, končna oblika – plakata, stola, nakita. Oblikovanje za branje člani Društva oblikovalcev Slovenije predstavljajo v publikaciji in na razstavi, poimenovani Oblikobranje.

L. Š.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo