Ustanovitelj nagrade skupine OHO Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. kot kriterij za dodelitev nagrade navaja kakovost in inovativnost umetniškega dela, realiziranega v zadnjih dveh letih. Foto: Center in Galerija P74
Ustanovitelj nagrade skupine OHO Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. kot kriterij za dodelitev nagrade navaja kakovost in inovativnost umetniškega dela, realiziranega v zadnjih dveh letih. Foto: Center in Galerija P74
Beli sladoled
Šesto nagrado skupine OHO je prejel umetniški tandem Beli sladoled, ki ga sestavljata Miha Perne in Leon Zuodar. Foto: Sunčan Stone/Center in Galerija P74

Nagrado skupine OHO je za leto 2012 prejel Tomaž Furlan. Najbolj izrazite značilnosti Furlanovih del so absurdnost, humor in vzvišena banalnost, se je strinjala mednarodna žirija.

Za priznanje so bili nominirani še umetniki Vesna Bukovec, Alja Piry in Tina Smrekar. Dobitnika so razglasili v galeriji Vžigalica, kjer so obenem odprli razstavo letošnjih nominirancev.

O nagrajencu je presojala strokovna žirija, ki jo sestavljajo kustosinja Katerina Mirović, profesor na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani Jože Barši, zagrebški umetnik Dalibor Martinis ter umetnik Miran Mohar.

Nagrado, poimenovano po neoavantgardni umetniški skupini OHO, podeljujejo vizualnim umetnicam in umetnikom do 35. leta starosti za dela, izvedena v mediju slikarstva, kiparstva, grafike, risbe, instalacije, fotografije, videa, novih medijev ter perfomansa v obdobju zadnjih dveh let. Nagrajencu pripada šesttedensko bivanje v New Yorku, priznanje pa mu prinese tudi samostojno razstavo v Ljubljani in odkup dela.

Da bi mlade postavili v središče družbenega zanimanja
Nagrado je ustanovil Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., da bi z njo podprl mlade ustvarjalce in jim pomagal pri njihovem uveljavljanju. Kot so zapisali, želijo z njo ustvariti pozitiven kontekst delovanja, ustvarjalnosti in inovativnosti ter mlade pomakniti z družbene margine v središče družbenega zanimanja.

Lani sta nagrado dobila Miha Perne in Leon Zuodar, umetniški tandem, ki ustvarja pod imenom Beli sladoled. Podporniki in sofinancerji nagrade skupine OHO so The Foundation for a Civil Society, Trust for Mutual Understanding in ISCP v New Yorku, Evropska kulturna fundacija v Amsterdamu, Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Skupina OHO, po kateri je poimenovana nagrada, je v šestdesetih in sedemdesetih letih z inovativnim delom v slovensko kulturo vnašala najsodobnejše umetnostne smernice. V svojem delovanju je zagovarjala koncept novega človeka in drugačne civilizacije, ki je odprta povezovanju, sožitju, toleranci in svobodnemu izrazu.