Vincent van Gogh sodi med najpomembnejše umetnike v zgodovini umetnosti, velik delež slikarjevega opusa pa je na ogled v njemu posvečenem muzeju v Amsterdamu. Foto:
Vincent van Gogh sodi med najpomembnejše umetnike v zgodovini umetnosti, velik delež slikarjevega opusa pa je na ogled v njemu posvečenem muzeju v Amsterdamu. Foto:

Vrata bo zaprl med oktobrom prihodnjega leta in marcem 2013.

Najpomembnejše slike bodo med prenovo na ogled v amsterdamski izpostavi znamenitega ruskega muzeja Ermitaž, obljublja direktor muzeja Axel Rueger.

Van Goghov muzej, ki ga letno obišče približno 1,5 milijona ljubiteljev umetnosti, bo kmalu eden v vrsti pomembnejših nizozemskih muzejev, ki so zaprti zaradi prenovitvenih del. Muzej so v amsterdamski muzejski četrti odprli leta 1973. Stavba, katere del je, je delo priznanega nizozemskega arhitekta Gerrita Rietvelda.

Obnovitvena dela že leta potekajo tudi v muzejih Rijksmuseum in Stedelijkmuseum, ki stojita v bližini van Goghovega muzeja. Najpomembnejša dela iz zbirk so medtem na ogled na drugih lokacijah.
Končno poznamo obličje Thea van Gogha
V muzeju pa so ravno prejšnji teden predstavili van Goghovo sliko, ki so jo doslej hranili v depoju z oznako "avtoportreta". Natančnejše preučevanje je pokazalo, da gre morda za portret slikarjevega brata Thea, za katerega je do zdaj veljalo, da ga Vincent, čeprav sta si bila zelo blizu, ni nikoli naslikal. (Čeprav se zdi, da sta si brata po videzu zelo podobna, so umetnostni zgodovinarji odkrili številne razlike med njunimi potezami, med drugim drugačno obliko ušes in barvo brade. Poleg tega ima domnevni Theo obrite ličnice, kar se ujema s fotografijami iz istega časa.)