Projekt Voyager/nečloveški agent raziskuje mogoče umetniške prakse v vesolju. Foto: KSEVT
Projekt Voyager/nečloveški agent raziskuje mogoče umetniške prakse v vesolju. Foto: KSEVT

Projekt želi po več kot pol stoletja izrednih dosežkov na področju raziskovanja vesolja nagovoriti širšo vesoljsko javnost, da prepozna umetnost in humanistiko kot razvojni praksi, ki dopolnjujeta obstoječi polji vesoljske znanosti in tehnologije, in ju tako vključiti v vesoljske programe.
Umetnost je konstitutivna praksa, ki omogoča entitetam, da raziskujejo in se izražajo kot človeške. Obstoječi vesoljski programi se osredotočajo predvsem na to, kako razumeti najbolj oddaljena obdajanja in kako razviti tehnološke rešitve, prezrejo pa, kako pomembno je vključevati umetniške razvojne prakse in metodologije, ki bi jih lahko strnili v vprašanje, kako je biti človek v vesolju, so ob projektu zapisali v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij.
Avtorja bosta 21. marca na 5. simpoziju IAA Search for Life Signatures v Parizu predstavila tematski sklop Avtonomni agenti v vesolju in mednarodni strokovni javnosti omogočila razumevanje umetniških algoritemskih praks pri raziskovanju živega zunaj Zemlje.
Razstava se zapira 3. aprila, ob tem pa bo v Galeriji Kapelica potekal simpozij Topologija nečloveških agentov z mednarodnimi gosti.