Superge s predsednikom Obamo: grde ali ne, gotovo bi se jih dalo vkomponirati v kako
Superge s predsednikom Obamo: grde ali ne, gotovo bi se jih dalo vkomponirati v kako "hipster" opravo. Ironično. Foto: Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg

Na idejo za razstavo Böse Dinge: Eine Enzyklopädie des Ungeschmacks (Zlobne stvari: Enciklopedija slabega okusa) so sicer prišli kolegi hamburškega muzeja, lastniki Muzeja stvari (Museum der Dinge) v Berlinu. Da zbiranje grdih predmetov ne bi bilo preveč naključno, so se naslonili na teoretsko podlago umetnostnega zgodovinarja Gustava E. Pauzareka, ki je vzpostavil sistem za kategoriziranje slabega okusa.

Pauzarekova klasifikacija je sicer stara že dobrih sto let: svoj pamflet Dober in slab okus v umetnosti in obrteh je izdal leta 1912. V njem je naštel vse različne kategorije dobrega in slabega okusa, poleg tega pa zbral tudi "kamro grozot" - zbirko predmetov, ki so služili za ponazoritev različnih oblik grdote.

Razstava v Hamburgu zdaj na ogled postavlja 60 predmetov iz Pauzarekove "kamre grozot" in jih je obogatila s sodobnimi artefakti, ki se z njimi lahko kosajo v neokusnosti, na primer z "diamanti" okrašenim prenosnim telefonom in supergami, olepšanimi s portretom predsednika Obame.