V sklepni fazi so avtorice projekta naredile izbor fotografij in jih razstavile na mestnih avtobusih. Foto: Femminilereale
V sklepni fazi so avtorice projekta naredile izbor fotografij in jih razstavile na mestnih avtobusih. Foto: Femminilereale
Cilj projekta Femminilereale je utreti pot v javnost alternativni predstavitvi ženske podobe, pri kateri je lepota kulturni derivat dostojanstva, spoštovanja in navdiha. Foto: Femminilereale

V Slovenskem etnografskem muzeju bodo danes ob 17.00 odprli fotografsko razstavo z naslovom Femminilereale: Naslednja postaja Ljubljana. Predstavila nam bo akcijo tržaške organizacije Fotografaredonna, dobitnice nagrade Evropskega parlamenta.

Odprtju razstave bo sledila okrogla miza, na kateri bodo gostili fotografinjo Mariso Ulcigrai. Poleg avtorice fotografij, ki je na področju angažirane umetnosti v javnem prostoru izpostavila vprašljivost tradicionalnih norm, kako prikazovati ženske, bodo na okrogli mizi sodelovale tudi slovenske raziskovalke sociologinja Ksenija Vidmar, antropologinja Renata Šribar in moderatorka Nina Vodopivec, ki bodo predstavile in umestile akcijo v slovenski in širši kontekst. Analizirale bodo kulturo reprezentacij oziroma konstrukcij žensk iz perspektive polpretekle zgodovine, vključno s socialistično paradigmo "ženskosti" in nato v preobratu iz postsocializma v hiperpotrošništvo.

"Resnične" ženske na avtobusih
Akcija je potekala v treh fazah. Najprej so fotografinje naredile nabor fotografij žensk na oglasih in v urbanem okolju, ki so ga nato analizirale. Sledilo je fotografiranje žensk iz različnih starostnih skupin in različnih družbeno-kulturnih okolij, ki pa so živele v istem urbanem prostoru. V sklepni fazi pa so avtorice naredile izbor fotografij in jih razstavile na mestnih avtobusih.

Tako so podobe žensk, ki jih srečujemo v vsakdanjem življenju, zamenjale ženska telesa, obdelana z namenom "navideznega" utelešenja lepotnih idealov. Sporočilo, ki so ga avtorice angažirane akcije želele posredovati, je v oživljanju dostojanstva žensk.

S predstavitvijo v Ljubljani projekt in akcija potujeta kot potujoča karavana s kritičnim pogledom na kulturo javnih prostorov. V prihodnosti nameravajo podoben pregled pripraviti tudi po drugih urbanih središčih nekdanje Jugoslavije, kjer bo prav tako pomemben zlasti vpogled v obrat h komercializaciji in trženju ženskih teles.