Tema letošnje delavnice je avtoportret – refleksija ponotranjenega pogleda. Foto: JSKD
Tema letošnje delavnice je avtoportret – refleksija ponotranjenega pogleda. Foto: JSKD
Likovna delavnica, JSKD
Tema letošnje delavnice je avtoportret – refleksija ponotranjenega pogleda. Foto: BoBo

Z različnimi likovnimi pristopi - od risanja in slikanja do izdelave objektov in prostorske intervencije - nastavljajo ogledala sebi. Gre za raziskovanje sebe skozi ustvarjalni dialog s samim seboj, sporočajo iz JSKD-ja, kjer likovno delavnico prirejajo že 28. Likovna delavnica bo v Hiši mladih - Mladinskem centru Šmartno ob Paki potekala do 17. avgusta, večer predtem se bo dvanajst udeležencev v Hiši mladih - Dvorani Marof ob 20.00 predstavilo z razstavo svojih del.

Likovna delavnica JSKD-ja je triindvajset let potekala v Šmartnem v Goriških brdih, v Šmartnem ob Paki se ustvarjalci letos zbirajo petič. Vsako letos ustvarjajo na drugo temo, organizatorji pa želijo s tem spodbujati raziskovanje in preizkušanje različnih sodobnih pristopov in likovnih praks.

Več kot ljubiteljsko slikarstvo
Poudarek je sicer na skupinskem delu, v okviru skupaj dogovorjenih formalnih izhodišč pa nato vsak ustvarjalec išče lasten izraz. Ključna je vloga mentorja, ki zastavlja vprašanja in pomaga pri iskanju odgovorov. Za ustvarjalce so dragocene posebne okoliščine, možnost soočenja z ustvarjalno močno osebnostjo in z najnovejšimi tendencami v umetnosti. Razstava, ki jo vsako let odprejo kot predstavitev aktualnega ustvarjanja, pa je običajno drugačna od vsega, kar običajno razumemo pod oznako "ljubiteljsko slikarstvo".