Pod naslovom Skice bo predstavljenih približno 40 del manjšega formata v tehniki akrila. Foto: Galerija Hest
Pod naslovom Skice bo predstavljenih približno 40 del manjšega formata v tehniki akrila. Foto: Galerija Hest

V Galeriji Hest ob 20.00 vrata odpira razstava slikarke Alenke Koderman. Pod naslovom Skice bo predstavljenih približno 40 del manjšega formata v tehniki akrila. Kot je o skicah zapisala umetnica, gre za skice z neposrednimi zapisi, skice spontanosti, trenutnosti, izmuzljivosti in napak.

"Niso matematične in urejene, niti niso dokončane: gre za trenutni zapis mesta in kraja v letu, mesecu, dnevu. So zapisi tistega, kar zaznave intrigira, jih fascinira in kar hoče mišljenje razrešiti; kar uvidi," je umetnica zapisala v svojem dnevniku.

Ob tem dodaja, da hoče, da je risba prosta, tekoča, da se v njej spojijo arhitektura in ljudje ter oboji skupaj tvorijo akter: dinamika hiš in nenehno premikajoči se ljudje, živost ulic, utrip.

"Skice nekako poznam, da pa bi kdaj delala slike Ljubljane, pa mi je bilo nepredstavljivo," so njene dnevniške zapise še povzeli v galeriji.

Alenka Koderman se je rodila leta 1970 v Ljubljani. Študirala je slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in leta 1996 diplomirala pri prof. Gustavu Gnamušu. Po študiju se je posvečala ilustraciji, vodila je likovne delavnice za otroke ter oblikovala knjižno opremo in lutke za Mini teater.

Ukvarjala se je tudi z uporabno umetnostjo: s poslikavo postelj in skrinj, s potiskom tkanin ter z oblikovanjem in poslikavo keramike. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Razstava, ki je prodajna, bo na ogled do 31. avgusta 2016.