Zbirko so po Stalinovi smrti hranili družinski člani ljudi, ki so z njim nekoč delali, večinoma kot stražarji. Gre torej za osebne arhive starih KGB-jevcev. Ker so bile risbe ponatisnjene v štiridesetih letih, je moral biti Stalin star že okrog sedemdeset let, ko se je z njimi 'pozabaval'. Foto:
Zbirko so po Stalinovi smrti hranili družinski člani ljudi, ki so z njim nekoč delali, večinoma kot stražarji. Gre torej za osebne arhive starih KGB-jevcev. Ker so bile risbe ponatisnjene v štiridesetih letih, je moral biti Stalin star že okrog sedemdeset let, ko se je z njimi 'pozabaval'. Foto:
Nekateri ruski mediji, ki so poročali o razstavi, so namigovali, da je imel Stalin istospolna nagnjenja, saj gre predvsem za risbe golih moških, več kot ena njegova opazka pa se vrti okrog samozadovoljevanja. 'Stalin in goli tipi: kaj je bilo med njimi?' se je, denimo, v naslovu spraševal časnik Komsomolskaja Pravda. Foto: EPA
Rusi so pred nekaj leti posneli tv-nadaljevanko v štirih delih Njegova žena, v kateri je Stalin prikazan kot vročekrven ljubimec, ki je vrhunec revolucije zamudil zato, ker je bil v postelji s svojo poznejšo drugo ženo, takrat pa šele 17-letno Nadežo Alilujevo. Foto: EPA

Čeprav skice aktov, ki so od nedavnega razstavljene v Moskvi, prikazujejo ljudi, ki jih Stalin ni poznal, so ga očitno spomnile na razne politične nasprotnike - in v njem sprožile jezen enosmerni dialog, ki ga je nato tudi izlil na papir. Skice različnih umetnikov iz 19. in 20. stoletja s to "dodano vrednostjo" so zdaj v galeriji Marata Guelmana (eni prvih in najbolj znanih postsovjetskih zasebnih galerij) razstavljene pod naslovom Sporočila velikega vodje: Stalinovi avtogrami.

"Rdečelasi prasec Radek - če ne bi scal proti vetru, če se ne bi ujezil, bi bil še živ," je tako Stalin napisal čez golo nogo nekega moža. Pri tem je imel v mislih Karla Radeka, nekdanjega vodjo Kominterne in moža, ki je pomagal začrtati sovjetsko ustavo, a se je nato sprl s Stalinom in bil posledično zaprt in likvidiran.

Na skico golega bradatega moža je Stalin narisal na glavo obrnjen rdeč trikotnik, kar bi po nekaterih razlagah pomenilo, da je bil homofob ali pa celo latentni homoseksualec. Spremni komentarji - "Zakaj si tako suhcen?" - so najbrž žaljivka na račun Mihaila Kalinina, visokega boljševiškega aparatčika, ki ga je Stalin potisnil na obrobje.

O "idiotih" tako in drugače
Spet drugje avtokrat "naproša", naj modelu vendarle kdo priskrbi spodnje perilo, slika golega moža od zadaj pa je izzvala vulgarno opombo, naj se raje loti dela, kot da masturbira. Pravzaprav je veliko njegovih komentarjev tako ali drugače spolno obarvanih: gol moški, ki stoji nad prav tako golo ležečo žensko, je Stalina očitno še posebej spravil ob živce. "Ti idiot," piše, "si popolnoma pozabil, kaj mora narediti?" Spet drugega moža "obsodi" v svojem tipičnem slogu: "En zamišljen idiot je hujši od desetih sovražnikov."

Odobrava pa, denimo, sliko mladega golega mišičnjaka s palico v rokah: "To je najmočnejši tovariš!" je ena redkih pozitivnih opomb. "Sovjetski David se pripravlja na spopad z globalnim imperializmom. Pomagali mu bomo!"

Zbirko skic, ki ni bila do zdaj še nikoli razstavljena in je last anonimnega zasebnega zbiratelja, je Stalin najverjetneje iznakazil v poznih letih; pod "izboljšavami" z rdečim ali modrim črnilom je povsod tudi velikopotezno podpisan. Zadnjega pol stoletja naj bi jih varovali nekdanji diktatorjevi varnostniki.

Razstava je vrata odprla v odštevanju do 130-letnice Stalinovega rojstva; nekdanji voditelj, ki je Rusijo sicer popeljal do zmage v 2. svetovni vojni, a je obenem kriv za smrt milijonov ljudi, v Rusiji še vedno deli javno mnenje. V izogib obtožbam, da razstavljajo ponaredke, organizatorji razstave prilagajo certifikat strokovnjaka z ministrstva za notranje zadeve, ki potrjuje, da je pisava res Stalinova.

Prodati bi se jih dalo za velike vsote
Glede na to, da so pri dražbeni hiši Sothesby's prejšnji teden pismo s Stalinovim podpisom prodali za 12.500 dolarjev, je težko ocenii, koliko bi bila na trgu vredna ta unikatna zbirka. "Na trenutke smo priče prebliskom njegove podzavesti," se navdušuje eden izmed kuratorjev razstave, Viktor Turšatov. "Stalin se 'pogovarja' s svojimi nekdanjimi znanci, prijatelji, partijskimi tovariši - podobno, kot se stari ljudje včasih pogovarjajo s fotografijami."