Razstave
(6)
Sporočila velikega vodje: Stalinovi avtogrami
Zbirko so po Stalinovi smrti hranili družinski člani ljudi, ki so z njim nekoč delali, večinoma kot stražarji. Gre torej za osebne arhive starih KGB-jevcev. Ker so bile risbe ponatisnjene v štiridesetih letih, je moral biti Stalin star že okrog sedemdeset let, ko se je z njimi 'pozabaval'.
Nekateri ruski mediji, ki so poročali o razstavi, so namigovali, da je imel Stalin istospolna nagnjenja, saj gre predvsem za risbe golih moških, več kot ena njegova opazka pa se vrti okrog samozadovoljevanja. 'Stalin in goli tipi: kaj je bilo med njimi?' se je, denimo, v naslovu spraševal časnik Komsomolskaja Pravda. Foto: EPA
Rusi so pred nekaj leti posneli tv-nadaljevanko v štirih delih Njegova žena, v kateri je Stalin prikazan kot vročekrven ljubimec, ki je vrhunec revolucije zamudil zato, ker je bil v postelji s svojo poznejšo drugo ženo, takrat pa šele 17-letno Nadežo Alilujevo. Foto: EPA

Dodaj v

Majhni užitki velikega diktatorja

Kako si je na stara leta čas krajšal Stalin?
20. december 2009 ob 19:54
Moskva - MMC RTV SLO

Josip Stalin je na klasične akte rad kracal morbidne žaljivke na račun političnih disidentov, ki jih je dal usmrtiti. Nova razstava ponuja vpogled v psiho diktatorja z izkrivljenim smislom za humor.

Čeprav skice aktov, ki so od nedavnega razstavljene v Moskvi, prikazujejo ljudi, ki jih Stalin ni poznal, so ga očitno spomnile na razne politične nasprotnike - in v njem sprožile jezen enosmerni dialog, ki ga je nato tudi izlil na papir. Skice različnih umetnikov iz 19. in 20. stoletja s to "dodano vrednostjo" so zdaj v galeriji Marata Guelmana (eni prvih in najbolj znanih postsovjetskih zasebnih galerij) razstavljene pod naslovom Sporočila velikega vodje: Stalinovi avtogrami.

"Rdečelasi prasec Radek - če ne bi scal proti vetru, če se ne bi ujezil, bi bil še živ," je tako Stalin napisal čez golo nogo nekega moža. Pri tem je imel v mislih Karla Radeka, nekdanjega vodjo Kominterne in moža, ki je pomagal začrtati sovjetsko ustavo, a se je nato sprl s Stalinom in bil posledično zaprt in likvidiran.

Na skico golega bradatega moža je Stalin narisal na glavo obrnjen rdeč trikotnik, kar bi po nekaterih razlagah pomenilo, da je bil homofob ali pa celo latentni homoseksualec. Spremni komentarji - "Zakaj si tako suhcen?" - so najbrž žaljivka na račun Mihaila Kalinina, visokega boljševiškega aparatčika, ki ga je Stalin potisnil na obrobje.

O "idiotih" tako in drugače
Spet drugje avtokrat "naproša", naj modelu vendarle kdo priskrbi spodnje perilo, slika golega moža od zadaj pa je izzvala vulgarno opombo, naj se raje loti dela, kot da masturbira. Pravzaprav je veliko njegovih komentarjev tako ali drugače spolno obarvanih: gol moški, ki stoji nad prav tako golo ležečo žensko, je Stalina očitno še posebej spravil ob živce. "Ti idiot," piše, "si popolnoma pozabil, kaj mora narediti?" Spet drugega moža "obsodi" v svojem tipičnem slogu: "En zamišljen idiot je hujši od desetih sovražnikov."

Odobrava pa, denimo, sliko mladega golega mišičnjaka s palico v rokah: "To je najmočnejši tovariš!" je ena redkih pozitivnih opomb. "Sovjetski David se pripravlja na spopad z globalnim imperializmom. Pomagali mu bomo!"

Zbirko skic, ki ni bila do zdaj še nikoli razstavljena in je last anonimnega zasebnega zbiratelja, je Stalin najverjetneje iznakazil v poznih letih; pod "izboljšavami" z rdečim ali modrim črnilom je povsod tudi velikopotezno podpisan. Zadnjega pol stoletja naj bi jih varovali nekdanji diktatorjevi varnostniki.

Razstava je vrata odprla v odštevanju do 130-letnice Stalinovega rojstva; nekdanji voditelj, ki je Rusijo sicer popeljal do zmage v 2. svetovni vojni, a je obenem kriv za smrt milijonov ljudi, v Rusiji še vedno deli javno mnenje. V izogib obtožbam, da razstavljajo ponaredke, organizatorji razstave prilagajo certifikat strokovnjaka z ministrstva za notranje zadeve, ki potrjuje, da je pisava res Stalinova.

Prodati bi se jih dalo za velike vsote
Glede na to, da so pri dražbeni hiši Sothesby's prejšnji teden pismo s Stalinovim podpisom prodali za 12.500 dolarjev, je težko ocenii, koliko bi bila na trgu vredna ta unikatna zbirka. "Na trenutke smo priče prebliskom njegove podzavesti," se navdušuje eden izmed kuratorjev razstave, Viktor Turšatov. "Stalin se 'pogovarja' s svojimi nekdanjimi znanci, prijatelji, partijskimi tovariši - podobno, kot se stari ljudje včasih pogovarjajo s fotografijami."

Ana Jurc
Prijavi napako
Komentarji
supersmart
# 20.12.2009 ob 21:49
Še en izmed dokazov, da so bili skoraj vsi diktatorji spolni iztirjenci. Tudi Hitler je imel čudna nagnjenja. Oboževal je, če se mu ženska poščije na telo... Da ne omenjam Idija Amina Dado, ki je v pismih nadlegoval celo njeno Veličanstvo, kraljico Elizabeto II.
Bivši uporabnik
# 21.12.2009 ob 00:28
Komsomolec

Daj no, kakšni restavraciji kapitalizma? Rusija pravega kapitalizma ni videla do 1990, saj so iz fevdalizma prešli v komunizem.
handball123
# 21.12.2009 ob 11:18
Če imaš milijone mrtvih na grbi si lahko le kriv. To je pretežko breme.
margerita
# 20.12.2009 ob 21:54
Josef? V katerem jeziku je pa to?
jozus
# 21.12.2009 ob 08:07
odgovor na Ribiičevo vprašanje: po mojem ne. hecno je pa kako en tak clanek vzbudi asociacije na podrocju ki nima s temo nobene veze. lahko bi slo za alergijo
komsomolec
# 20.12.2009 ob 23:03
V izogib obtožbam, da razstavljajo ponaredke,

Larifari, pamfletarski članek, "certifikat strokovnjaka"= malo morgen.

Najbolj verodostojno biografijo, o delu in življenju s Stalinom je napisal Aleksej Ribin, ki je leta 1931 končal šolo NKVD za telesne stražarje. Poleti leta 1932 je postal Stalinov osebni stražar do njegove smrti. Pri knjigi so sodelovali mnogi veterani NKVD,ki so bili zadoležni za osebno Stalinovo varstvo: Slavik, Rumiantsev, Orlov, Tukov, Starostin, Solovov, Ložgačev, Kirilin, Krutašev, Altshurev, Afanasiev, Kozmin, Zemski...
Po Stalinovi smrti , se je začelo postopoma delovati na restavraciji kapitalizma in sesutju Sovjetske zveze.
Kazalo