Iz Francije prihajajo veliko manj oprijemljive vesti: v centru Pompidou opozarjajo, da
Iz Francije prihajajo veliko manj oprijemljive vesti: v centru Pompidou opozarjajo, da "ni še nič gotovega" in da pogajanja še potekajo. "Gotovo ne bo šlo za izpostavo, kakršna je leta 2010 odprti Pompidou Metz." Foto:
Center Pompidou
Pariški center Pompidou je nekaj posebnega že v arhitekturnem smislu in pogosto velja za eksponat sam po sebi, saj ga označuje zunanja napeljava raznobarvnih cevi, ki krasijo pročelje stavbe. Foto: Katsuhisa Kida/Pritzker Prize

V že zgrajeni stavbi iz jekla in stekla, ki ji Španci pravijo preprosto "Kocka" in ki ima približno šest tisoč kvadratnih metrov, dve nadstropji in (do nedavnega) nobene predvidene uporabne funkcije, naj bi približno 70 del iz osrednje pariške zbirke razstavili že v letu 2015. Kot poroča španski El Pais, bo približno milijon evrov na leto (prvih pet let, za kolikor je podpisan dogovor) za muzej prispeval mestni svet, kljub temu pa se iščejo tudi zasebni vlagatelji.

V naslednjih treh mesecih naj bi se odločilo tudi, katera dela iz zbirke, ki šteje več kot 200 tisoč umetnin, bo sloviti Pompidou (v zameno za milijon evrov na leto) posodil v Španijo. Pariški muzej z "navzven obrnjeno notranjostjo", ki je za Louvrom in Eifflovim stolpom tretja najbolj obiskana znamenitost francoske prestolnice, v svojih prostorih med drugim hrani dela Picassa, Mirója, Dalíja, Matissa, Modiglianija, Kandinskega in Kleeja. Leta 1977 ga je odprl takratni predsednik Georges Jean Raymond Pompidou, ki je imel modernizacijo države za eno izmed svojih prioritet.

Previdnejši Francozi: Ni še dokončno
Kljub temu pa iz Francije prihajajo veliko manj oprijemljive vesti: v centru Pompidou opozarjajo, da "ni še nič gotovega" in da pogajanja še potekajo. "Gotovo ne bo šlo za izpostavo, kakršna je leta 2010 odprti Pompidou Metz."

Costa del Sol: Več kot samo plaža
Že leta 2012 je predsednik Pompidouja Alain Seban oznanil svoje načrte za ustvarjanje mreže "sodobnih središč" po vsem svetu, pri čemer je imel najprej v mislih Brazilijo, Rusijo, Indijo in Kitajsko.

A tudi Málaga, pristaniško mesto in Picassov rojstni kraj, v zadnjem desetletju zavestno išče alternativo klasični turistični ponudbi "sonca in plaže" ter skuša postati zanimiva destinacija za ljubitelje umetnosti: Picassov muzej obratuje že okroglih deset let, leta 2012 je vrata odprl tudi Museo Carmen Thyssen Málaga, poimenovan po premožni baronici in mecenki, ki ima "svoj" muzej tudi v Madridu; mesto ne nazadnje premore tudi lasten Centro de Arte Contemporáneo (Center sodobne umetnosti.) (V nekem obdobju so krožile tudi govorice o morebitnih podružnicah Guggenheimovega muzeja in celo Prada.)