Kolažirano slikarsko delo večjih dimenzij - nagrajeni Building F4 Nicole Tomasija - spominja na nenavadno arhitekturno urbano okolje.
Kolažirano slikarsko delo večjih dimenzij - nagrajeni Building F4 Nicole Tomasija - spominja na nenavadno arhitekturno urbano okolje. "Avtor želi z izrezom, detajlom, nekega kadra, doseči vtis dramatičnosti. S poševnim in ritmiziranim razporedom elementov izziva nadrealistično doživljanje. Delo si lahko razlagamo kot umetniško interpretacijo velikih, nečloveško zasnovanih, bivalnih naselij, ki so sicer v ideji lahko praktična, a se v življenjskem vsakdanu izkazujejo za nehumana in odtujena. Edina individualna poteza s strani njihovih stanovalcev je spuščanje in dvigovanje žaluzij ali odpiranje in zapiranje okenskih odprtin." Foto: Ex.tempore Piran
"Izbor nagrade Grand prix na XV. mednarodnem ex-temporu keramike Piran tokrat ni bil enostaven. Kriteriji za izbor so bili profesionalnost, oblikovne kvalitete, inovativnost, tehnološka dovršenost in razvijanje sodobnega konteksta. Letošnji Grand-prix Melting borsch hrvaškega avtorja Mladena Ivančiča zadovoljuje navedene kriterije, čeprav pri keramiki prepoznanega avtorja tehnologija še vedno prednjači pred inovativnostjo." Foto: Ex-tempore Piran
Delo Nine Koželj z naslovom DAMA predstavlja obris gole ženske, dekleta, postavljeno pred nedefinirano ozadje nekega interjerja. "Zdi se, da želi avtorica s risbo krokija problematizirati neko osebno notranjo stisko." Foto: Ex.tempore Piran

Vse od prejšnje sobote so slikarji in drugi likovniki žigosali podlage v Portorožu, Ljubljani, Celju, Mariboru, Novi Gorici, Brežicah, Pulju in na Reki. Slikarska in keramična dela bodo na ogled do oktobra.

Tradicionalnemu, že 49. slikarskemu ex-temporeju se je pred 15 leti pridružil ex-tempore keramike, ki je z leti postajal vse bolj prepoznaven tako doma kot v tujini. To potrjujejo velika udeležba keramikov iz različnih držav ter dobri odzivi med ustvarjalci in ljubitelji te likovne zvrsti. Kakovost razstavljenih del je zagotovljena s pred-izborom, ki ga mednarodna žirija opravi na podlagi prispelih fotografij, so zapisali v Obalnih galerijah Piran.

Kdo so letošnji nagrajenci?
V okviru slikarskega ex-tempora so podelili več nagrad. 1. veliko nagrado je prejel Milan Marin, 2. veliko nagrado Fulvia Zudič, 3. veliko nagrado pa Štefan Brezovnik. Nagrado za najboljše delo avtorja, starega do 35 let, je žirija podelila Nini Koželj iz Strahovice, češ da želi avtorica "z risbo krokija problematizirati neko osebno notranjo stisko. To lahko razbiramo tako v potezljajih čopiča, kot skorajda naključnih barvnih madežih. Avtorica se poslužuje preprostega in spontanega likovnega jezika, ki spominja na otroški rokopis." Nagrado za delo na papirju je prejel Pavle Ščurk.

Grand prix 49. ex-tempora je prejel Nicola Tomasi iz Gorice. "Avtor nam s svojim abstraktnim delom skuša posredovati stvaren zorni iz življenja sodobnega človeka in omejitev, ki mu jih slednje postavlja. Prepričuje nas, da smo obsojeni na življenje in premikanje v zabojnikih, v katerih nas na koncu tudi odnesejo," je iz njegovega dela Building F4 razbrala žirija.

V okviru ex-tempora keramika so priznanja prejeli Sapana Gandharb, Jovana Čavorović in Milan Stošić. Nagrado v obliki samostojne razstave v Galeriji Herman Pečarič za najbolj izvirno delo sta prejela Kristina Rutar in Josipa Čeliković.

Grand prix ex-tempora je prejel Mladen Ivančić iz Opatije. "Keramično delo Melting borsch vizualno prepriča s svojo sporočilnostjo ter se navezuje na simboliko tradicionalnega. Istočasno je skozi naslov dela možno razbrati opozarjanje na recentno politično dogajanje," je v utemeljitev nagrade zapisala žirija.

Ex-temporu se vsako leto pridružujejo številne spremljevalne prireditve, ki bogatijo kulturni utrip mesta v prvem septembrskem tednu.

Ujamete jih lahko še mesec dni
Slavnostna podelitev nagrad je potekala na Tartinijevem trgu, odprtje razstav izbranih slik in keramike pa v Mestni galeriji oz. v Galeriji Herman Pečarič. Razstavljena dela bodo sicer na ogled vse do 5. oktobra.