Nataša Prosenc Stearns že dolga leta ustvarja v Los Angelesu in je redkeje navzoča v slovenskem prostoru. Foto: SCCA
Nataša Prosenc Stearns že dolga leta ustvarja v Los Angelesu in je redkeje navzoča v slovenskem prostoru. Foto: SCCA
Avtoportret
Med predstavljenimi deli je tudi video Avtoportret. Foto: SCCA
Videoumetnost Nataše Prosenc Stearns

Razstava, ki bo na ogled do 11. oktobra, pod naslovom Mešana tehnika obsega sedem videodel, od videov do kratkih filmov in napovednika. Zadnji je omenjena Sokratova smrt, ki jo je umetnica ustvarjala skoraj tri leta. Ogledati si je mogoče tudi desetminutni video Blato, ki je nastal leta 2009, Going Where iz leta 2010, Avtoportret ter lanski projekt The Noise Factor.
Nataša Prosenc Stearns se produkciji in prezentaciji gibljivih slik posveča v najširšem smislu, od pisanja scenarijev, snemanja, montaže do prostorskih instalacij, videoobjektov in printov. Podpisuje se pod režijo sedmih kratkih filmov, več dokumentarnih filmov in dva celovečerca (Suvenir in Sokratova smrt), v zadnjih fazah postprodukcije pa sta filma What is Enough in Plato's Symposium.
Diplomirala je na oddelku za oblikovanje ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, podiplomski študij pa nadaljevala na oddelku za film in video na Kalifornijskem institutu umetnosti v Los Angelesu. V Kaliforniji, natančneje v mestu Venice, ustvarja že dolga leta. Zato je redkeje navzoča v slovenskem prostoru, ki pa ga je zastopala na 48. Beneškem bienalu. Umetnica je dobitnica Fulbrightove štipendije in Nagrade Prešernovega sklada.

Več o umetnici najdete tukaj.

Ena prvih gostij v Projektni sobi SCCA
Njeni videi so v sklopu sodelovanja z Zavodom SCCA Ljubljana vključeni v Postajo DIVA in uvrščeni v programe Videospotting, bila pa je tudi ena zgodnejših gostij v Projektni sobi SCCA. Svoje umetniško delo pogosto predstavlja na mednarodnih razstavah in festivalih, s projekcijami in predstavitvami pa gostuje predvsem po ameriških galerijah in univerzah.

Delo umetnice, ki je bila lani gostja Evropske prestolnice kulture v Mariboru, je trenutno na ogled tudi v Galeriji Vžigalica na razstavi S črto čez črko, v sklopu katere je premierno predstavila film Čakalnica.

Videoumetnost Nataše Prosenc Stearns