Letošnji mesec oblikovanja, ki se bo sklenil 6. novembra, bo potekal pod sloganom Možno je. Foto: Mesec oblikovanja
Letošnji mesec oblikovanja, ki se bo sklenil 6. novembra, bo potekal pod sloganom Možno je. Foto: Mesec oblikovanja
Kustos Juli Capella je za razstavo Tapas oblikoval serijo napihljivih pršutov, šalo s politično ostjo: El Jamon de la Crisis (pršut krize) je "cenejša alternativa za drago meso v časih varčevanja".
Teden oblikovanja Ljubljana je okvir za povezovanje in sodelovanje razvojno naravnanih podjetij, organizacij, skupin in posameznikov, ki razumejo pomen oblikovanja in njegov vpliv na prihodnost gospodarstva in družbe.

Organizatorji festivala so podelili še nagrade perspektivni za prepoznaven dosežek mladih oblikovalcev in arhitektov, interjer leta in oblikovanje leta. Nagrado perspektivni so prejeli Diuana Savković in Anže Koren s fakultete za arhitekturo, Tjaša Avsec in Sara Valenci z naravoslovno-tehniške fakultete, Nina Vavpetič, Nataša Travnikar, Mojca Cesar, Ema Babošek in Erika Piženta s fakultete za dizajn ter Breda Klančič z akademije za likovno umetnost in oblikovanje.
Za interjer, ki meri manj kot 100 kvadratnih metrov, je nagrajen ETI - predstavitveni prostor, ki so ga zasnovali v biroju RIBA Rupnik in Brodar arhitekti. Za interjer, ki meri več kot 100 kvadratih metrov, pa je bil nagrajen projekt Kongresno-kulturno središče Dominikanski samostan Ptuj, ki so ga zasnovali v biroju ENOTA. Nagrado za oblikovanje leta so podelili izpušnim sistemom Akrapovič Evolution Line (Titanium) za Ducati 1199 Panigale.

Možno je ...
V Mestu oblikovanja, ki so ga iz kartona zgradili v nekdanji tiskarni Mladinske knjige na Dunajski cesti, bo gostovalo 13 razstav. V sodelovanju z Gospodarskim razstaviščem so organizatorji letos prvič zasnovali tudi Design Week Ljubljana.

Med razstavami je Zmago Novak, direktor zavoda Big, ki Mesec oblikovanja organizira, na novinarski konferenci izpostavil razstavo Muze, s katero želijo prikazati, kako je v sodobne ambiente mogoče umeščati umetnine in starine. Razstava Identiteta #2, ki je namenjena modnemu oblikovanju, pa po njegovih besedah z mednarodnim izborom modnih ustvarjalcev presega okvire slovenske mode.


Les je lep ...
Ker je sam lesar, je, kot je poudaril, na Mesecu oblikovanja vedno tudi tema lesa. Kot najbolj kompleksen izdelek lesarstva je omenil leseno hišo. Sam v lesu vidi v Sloveniji še neizkoriščene možnosti, lesena hiša pa bi morala biti po njegovem prepričanju slovenska gospodarska ikona.

Po njegovem mnenju jugovzhodna Evropa potrebuje novo žarišče ustvarjalne umetnosti, kar bi lahko postala Ljubljana. Oblikovanju v regiji je tako posvečena razstava Znamke in znamenja jugovzhodne Evrope. Ob odprtju razstave, na kateri se bo predstavilo več kot 150 razstavljavcev iz 13 držav jugovzhodne Evrope, bodo tudi letos prvič podelili oblikovalske nagrade jugovzhodne Evrope.

Na razstavi z naslovom Plus so predstavljeni tisti, ki v Sloveniji vztrajajo pri dobrem oblikovanju, razstava Dober tek pa predstavi slovensko oblikovanje za hrano.

Španska kultura prigrizkov se predstavi
S hrano je povezana tudi potujoča razstava Tapas, ki predstavlja oblikovanje za hrano in oblikovanje hrane v Španiji. Ljubljana je prva postaja razstave v Evropi, predtem je bila na ogled na Japonskem, v Južni Koreji in v ZDA, predstavili pa jo bodo še v Mehiki in Braziliji.

Po besedah kustosa razstave Julija Capelle razstava Tapas med drugim prikaže, kako so oblikovalci tradicionalna znanja uporabili na nov, sodoben način. Izpostavil je tudi številne povezave med umetnostjo ter oblikovanjem hrane in za hrano, denimo pri oblikovanju embalaže, pribora, posodja.

Design Week Ljubljana, ki bo potekal v prvem tednu Meseca oblikovanja, bo ponudil predavanja, okrogle mize in večerne dogodke, na katerih se bo zvrstilo 80 predavateljev iz Slovenije in tujine.

Letošnji mesec oblikovanja, ki se bo sklenil 6. novembra, bo potekal pod geslom Možno je. Kot je pojasnil Novak, bi bilo danes sebično, če ne bi šli "čez rob", in Mesec oblikovanja je tak korak. Korak čez rob pa je po njegovih besedah tudi Mesto oblikovanja, ki ga gradijo v nekdanji tiskarni.