Razstava del Milene Usenik bo v Bežigrajski galeriji 1 na ogled do konca junija. Foto: Bežigrajska galerija 1
Razstava del Milene Usenik bo v Bežigrajski galeriji 1 na ogled do konca junija. Foto: Bežigrajska galerija 1
Milena Usenik: Triptih, 2015, akril na platnu, 3 x 150 x 100 cm.
Milena Usenik: Triptih, 2015, akril na platnu, 3 x 150 x 100 cm. Foto: Bežigrajska galerija 1

Postavitev, ki jo odpirajo danes ob 19.00 in bo na ogled do 30. junija, obsega posamezne serije slik, 16 akrilov na platnu večjega formata in pet risb ter oglje in mešana tehnika na papirju. Umetnica, ki se je v sedemdesetih letih uveljavila kot predstavnica pop- in oparta, je pozneje prešla k abstrakciji in jo je ohranila kot svojo temeljno izrazno govorico.

Kot je o umetnosti Milene Usenik zapisal slikar in profesor Emerik Bernard, so njene težnje počasi postale drugačne in dopolnjene. "Občutila je, da jo zanimajo tudi različni načini abstraktnega izražanja na slikovni površini. Zatorej vidljivi učinki, ki so bili prisotni v ozkih prepletajočih barvnih potezah, niso bili zmeraj koristni v fazah abstraktnih oblik. Prav zaradi tega se je avtorica odločila za barvne zamahe, ki so tvorili samobitne vidljivosti. Tako so konstitutivne barvne in tonske površine zasnovale posebne optične fenomene."

Kustos razstave Miloš Bašin piše, da slikovne in risarske površine v umetninah Milene Usenik nikoli niso povsem vidne. "Posamezne podobe so izseki ali kadri večjih podob. Na robu njenih upodobitev se slikarske poteze in ploskve nadaljujejo v širše videnje, gledanje v prostor podobe."

Njene podobe so bivanja trenutnih slikarskih površin v neprestanem gibanju in sožitju. "Vse se dogaja na prvi površini, vse je usmerjeno izven oblik slikarskih podob in naprej. Vse njene upodobitve se hkrati širijo v navidezno brezkončnost in so približane svojemu in našemu pogledu," še piše Bašin. Kustos sklene: "Snov je barva njenih videnj in občutenj resničnih pokrajin, ki so vedno in za vedno. Nepredmetne oblike in poteze uprizarjajo vizijo konkretne pokrajine narave ali kompozicij, kot so cvetlični šopki. Abstrahirane in hkrati doživljajske forme so stvaritev novih podob, ki temeljijo na videzu realnega sveta."

Milena Usenik, ki se je rodila leta 1934 na Velikem vrhu na Blokah, je slikarstvo študirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1965 diplomirala pri profesorju Maksimu Sedeju. Leta 1968 je pri profesorju Gabrijelu Stupici končala še slikarsko specialko. Svoje delo je predstavljala na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Živi in ustvarja v Logatcu in Ljubljani.


Spodaj si lahko ogledate portret Milene Usenik iz oddaje Osmi dan: