Stvaritev argentinskega umetnika Leandra Erlicha, ki bo na ogled v muzeju Voorlinden. Foto: EPA
Stvaritev argentinskega umetnika Leandra Erlicha, ki bo na ogled v muzeju Voorlinden. Foto: EPA
Joop van Caldenborgh
Joop van Caldenborgh je dal muzej Voorlinden zgraditi na istoimenskem posestvu v bližini Haaga, njegovo gradnjo pa je financiral sam. Foto: EPA

Muzej Voorlinden so zgradili na istoimenskem posestvu v bližini Haaga, njegovo gradnjo je financiral sam - koliko je stala, pa ne želi razkriti, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Sodobni paviljon sredi 200 let starega posestva je načrtoval nizozemski arhitekturni biro Kraaijvanger. Svetloba v prostor pada tako skozi velike steklene stene kot tudi skozi streho, tako da dodatna umetna osvetlitev umetnin ni potrebna.

Cvetober za začetek poti
Van Caldenborgh je dal muzej sicer zgraditi predvsem za svojo zbirko sodobne umetnosti, vendar bodo poleg te v njem pripravljali tudi občasne razstave. Na prvi razstavi, naslovljeni Cvetober, bo na ogled okoli 50 del lani preminulega ameriškega slikarja Ellswortha Kellyja.

Nekaj del so si v muzeju ob tej priložnosti izposodili iz zbirk v ZDA in po Evropi. "Čudovito je, da bo zbirka odslej dostopna najširši javnosti," je dejal van Caldenborgh, ki dela moderne in sodobne umetnosti zbira že pet desetletij.

Muzej bo 10. septembra odprl nizozemski kralj Viljem Aleksander, dan pozneje pa se bodo njegova vrata odprla za javnost.