Dela vseh nominirancev bodo do 28. maja na ogled v prostorih Centra in Galerije P74. Foto: RTV SLO
Dela vseh nominirancev bodo do 28. maja na ogled v prostorih Centra in Galerije P74. Foto: RTV SLO
Nagrada skupine OHO
Cilj Nagrade skupine OHO je podpora mladih ustvarjalcev in pomoč pri uveljavljanju. Foto: Dejan Habicht
Dobitnik nagrade OHO je Veli Silver

Po besedah člana žirije in lanskega nagrajenca Tomaža Furlana so Silverjevo delo izbrali, ker je izrazito sporočilno, pa tudi zato, ker v njem niso našli ničesar, kar bi jih zmotilo. Leta 1983 rojeni umetnik, ki trenutno živi v Švici, o svojem delu pravi, da jezik, kode, besede, osebnosti orientacijske znake transformira v njemu lasten kontekst in estetiko, večinoma a samoironijo. "S taktiko privabljanja pozornosti osvetljujem problem in meje naše dejanske realnosti. Materiale, ki jih v delih uporabljam, so vedno podrejeni ideji mojega dela in so zato pazljivo izbrani."

V svojem ustvarjanju, ki temelji v grafitiranju, je dodobra raziskal javni prostor, meje, aktivizem in demonstracije. "Naj gre za umetnost v javnem prostoru ali v galeriji, vedno se igram z dano lokacijo in skušam transformirati prostor. Publika mi je zelo pomembna. S pomočjo svojih del želim osvetliti določene teme in vprašanja, vendar ne moraliziram posameznih situacij," še pojasnjuje umetnik.

Veli Silver je leta 2004 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Po končanem študiju je sodeloval v izmenjalnem programu in gostoval na Faculdade de Belas Artes da Universidade do Porto (FBAUP) na Portugalskem. Od leta 2009 ustvarja v duetu Veli & Amos z Amosom Angelesom. Razstavljal je na več samostojnih razstavah v Berlinu, Zürichu, Mariboru, Velenju in več skupinskih razstavah. To ni njegova prva nagrada. Lani je prejel prvo nagrado na Zhdk-Technopark, leta 2007 pa prvo nagrado Essel.
Šesttedensko bivanje v New Yorku
Poleg Furlana sta letošnjo komisijo sestavljali še Janka Vukmir in Miran Mohar. Med 25 prispelimi prijavami so izbrali štiri nominirance – poleg nagrajenca še Meto Grgurevič, Dominika Mahniča in Oliverja Pilića. Veliju Silverju nagrada prinaša šesttedensko bivanje v ateljejih ISCP v New Yorku, samostojno razstavo v Ljubljani in odkup dela.
Nagrada skupine OHO je namenjena mladim vizualnim umetnikom do 35. leta za dela v mediju slikarstva, kiparstva, grafike, risbe, instalacije, fotografije, videa, novih medijev in perfomansa. Kriterij za dodelitev nagrade je po besedah podeljevalcev kakovost in inovativnost umetniškega dela, ki je nastalo v zadnjih dveh letih. Do zdaj so jo prejeli Sašo Sedlaček (2006), Luiza Margan in Miha Presker (2007), Mladen Stropnik (2008), Ana Čigon (2009), Maja Hodošček (2010), Beli sladoled (2011) in Tomaž Furlan.

Dobitnik nagrade OHO je Veli Silver