Stroj za preimenovanje skuša pokazati na samovoljnost in naključnost rabe imen, pa tudi načeti razpravo o nevidnih ideoloških vzorcih Foto: Amazon
Stroj za preimenovanje skuša pokazati na samovoljnost in naključnost rabe imen, pa tudi načeti razpravo o nevidnih ideoloških vzorcih Foto: Amazon
Suzana Milevska je bila nominirana v kategoriji "političnega kuriranja". Foto: Spletna stran nagrade
Grška in makedonska zastava
Konceptualna "vojna imen" med Grčijo in Makedonijo, ki je bila leta 1993 pod pritiskom Združenih narodov prisiljena uporabiti ime Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija, je najboljši primer "preimenovalnega stroja", ki upravičuje "državo izjeme", v čemer se neskončno odlašanje preimenovanja podcenjuje ali precenjuje. Foto: EPA

Večletni projekt, ki ga je kot prireditelj in producent pripravil Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., vsebinsko pa zasnovala in kurirala makedonska kustosinja Suzana Milevska, je bil za nagrado alice nominiran (in potem tudi nagrajen) v kategoriji političnega kuriranja.

Projekt Stroj za preimenovanje se ukvarja s kompleksnimi političnimi in socialnimi procesi, povezanimi s procesi preimenovanja. Projekt tematizira različne umetniške in kulturne fenomene ter strategije, povezane s pojmom preimenovanja, da bi določil, kako so posledice preimenovanj vplivale na vizualno kulturo in oblikovale kulturne identitete ter kulturne politike v regiji in širše.

Avtorica projekta razume spremembe v imenih ustanov, ljudi, narodov, jezikov, toponimov in držav kot prvi korak v procesu prisvajanja ali brisanja nacionalnih, kulturnih in osebnih identitet, pa tudi kot željo po zaščiti dolgoročnih političnih interesov in dominacije nad teritorijem. "Preobremenjena s številnimi spremembami državnih meja, ki se pogosto ne ujemajo z etničnim in kulturnim izvorom ljudi, ki jih te meje obkrožajo, je zgodovina Balkana in JV Evrope bogata tudi s politikami preimenovanja. Imena javnih ustanov, osebna imena, jeziki, toponimi in celo države so se skozi zgodovino menjali iz vsemogočih (in pogosto napačnih) razlogov. Predvsem na ozemlju nekdanje Jugoslavije je spreminjanje tako osebnih imen ali priimkov kot tudi zemljepisnih imen del regionalne zgodovine in politike. Aparat za preimenovanje je začel delovati hitro po razpadu Jugoslavije. Večino sledi o Titovem obdobju in Titovem imenu (ki se je držalo številnih mest v nekdanji Jugoslaviji) je preimenovanje postopoma izbrisalo oz. se je zapisalo čeznje," so pred leti ob razstavi na to temo zapisali v Zavodu P.A.R.A.S.I.T.E.

Mlada nagrada
Nova mednarodna nagrada alice je bila ustanovljena lani, namenjena pa je ustvarjalcem na področju sodobne vizualne umetnosti. Podeljujejo jih v 12 različnih kategorijah, med drugim za umetnika, kritika, kustosa, galerijo, muzej, publikacijo in bienalno prireditev.

Člani žirije so imena s področja teorije, kuriranja in umetnostne zgodovine, med njimi Daniel Birnbaum, Defne Ayas, Nicolas Bourriaud, Hou Hanru, Abdellah Karroum, Kasper König, Koyo Kouoh, Bartommeu Mari, Peter Pakesch, Adriano Pedrosa in Raqs Media Collective.

Med letošnjimi nagrajenci so tako znana kot tudi manj znana imena ter ustanove s področja sodobne umetnosti, med njimi Catherine David, galerija Sonnaben, newyorška MoMA, Runa Islam, Illya in Emilia Kabakov.