Damien Hirst (na fotografiji pred skulpturo The Immortal, morskim psom v formaldehidu) velja za najbogatejšega britanskega umetnika, pod palcem naj bi imel kar 250 milijonov evrov. Foto: EPA
Damien Hirst (na fotografiji pred skulpturo The Immortal, morskim psom v formaldehidu) velja za najbogatejšega britanskega umetnika, pod palcem naj bi imel kar 250 milijonov evrov. Foto: EPA
Leta 2007 je Hirst javnosti predstavil delo For the Love of God, repliko človeške lobanje iz platine, okrašeno z 8.601 diamantom in težko 1.106,18 karatov. Za delo, v katerega je vključil prave človeške zobe, je porabil za okrog 17 milijonov evrov diamantov. Umetnino so ocenili na 75 milijonov evrov, a jim je za ta znesek ni uspelo prodati. Foto: EPA

Na njej bo mogoče videti od znamenite lobanje, okrašene z diamanti, do živali v formaldehidu. Retrospektiva bo del kulturne olimpijade, ki se bo sklenila z olimpijskimi igrami.

Na razstavi, ki bo na ogled pet mesecev, bo predstavljenih 70 del. To bo doslej največja Hirstova retrospektiva. Zagotovo bo veliko pozornosti pritegnilo delo For the Love of God, iz platine izdelana človeška lobanja v naravni velikosti, okrašena z 8.601 diamantom.

Na ogled bodo tudi Hirstove živali v formaldehidu, in sicer morski pes, krava, ovca in riba, pa delo Črno sonce, v katerem je Hirst skupaj stisnil mrtve muhe. Osrednja tema umetnikov del je prav smrt.

Razstava kot posebna izkušnja
Po besedah kuratorke razstave Ann Gallagher so številna od naštetih del danes že dosegla mednarodno prepoznavnost, vendar pa bo priložnost, da jih obiskovalec vidi vsa na enem mestu, posebna izkušnja.

Damien Hirst se je rodil leta 1965 v Bristolu, študiral je v Londonu. Prvi mednarodni uspeh je dosegel leta 1993 na Beneškem bienalu. Na mednarodnem umetniškem prizorišču se je trdno zasidral kot dobitnik Turnerjeve nagrade leta 1995.

Je eden najbolj poznanih predstavnikov skupine Young British Artists, nedvomno pa najbogatejši med njimi, saj njegovo premoženje ocenjujejo na zajetnih 250 milijonov evrov. Do leta 2003 je deloval v poslovni navezi z zbirateljem Charlesom Saatchijem, a so se nato zaradi sporov njune poti razšle.