Najbrž najznamenitejša anekdota s potovanj starca, ki
Najbrž najznamenitejša anekdota s potovanj starca, ki "so se mu posušili možgani od branja viteških romanov" in je verjel, da je plemič, je prigoda z mlini na veter. Jasno je, da so mlini, nepogrešljiv del španske pokrajine, tudi eden izmed motivov nove razstave. Foto: Narodna galerija
Miguel de Cervantes ali želja po življenju
Miguel de Cervantes je bil literat in bojevnik - a morda ne čisto vitez po renesančnem vzoru. Med drugim je dolga leta preživel kot suženj v ujetništvu piratov, pa tudi pozneje se je še več kot enkrat znašel za zapahi. V ječi je celo nastal prvi osnutek Don Kihota. Foto: Narodna galerija

Na razstavi, ki jo bo danes ob 19.00 odprl španski veleposlanik Jose Luis de la Pena, bo prikazana pisateljeva življenjska zgodba, kot jo je skozi objektiv interpretiral fotograf José Manuel Navia.

Fotograf iz Madrida se je po sledeh Cervantesovega burnega življenja odpravil na subjektiven, evokativen in radikalno sodoben način obenem. Cervantesovo okolje, tako literarno kot resnično, je prek podob želel prikazati kot svoje oziroma naše, je razstavi na pot zapisano na spletni strani Narodnega muzeja.

Nastal je poklon velikemu človeku in njegovemu življenju onkraj literarnega ustvarjanja; Agencija za špansko kulturno dejavnost v tujini, Institut Cervantes in Španska agencija za sodelovanje in razvoj projekt predstavljajo tako na razstavi kot tudi z istoimensko knjigo pri založbi Ediciones Anomalas.

"V pričujočem delu, nedvomno enem mojih najbolj osebnih, sem se želel brez zadržkov spustiti v težak in vznemirljiv odnos - zame bistven -, ki se vzpostavi med podobo in besedo, med fotografijo in literaturo, vedno na podlagi pomembnosti, ki jo kot fotograf pripisujem ideji o sledi (proti ideji o avri). Da sem lahko vse to raziskal, sem si dovolil izhajati iz življenja in dela enega največjih pisateljev ne le v Španiji, temveč v svetovni literaturi: Miguela de Cervantesa. Presenečenja in negotovosti so se pojavljali neprestano. Drznost ni zanemarljiva," je o svojem projektu povedal fotograf.

Pripravi razstave in knjige se je posvečal v letih 2014 in 2015, k bolj osebni in dovršeni fotografiji, ki je sicer ves čas ostajala barvna in dokumentarna, pa ga je pripeljalo reportersko delo. Med njegovimi deli z bolj osebno noto sta še Pisadas sonambulas: lusofonias (2001 in 2008) in knjiga Nostos iz leta 2013.

Cervantes se je v zgodovino literature zapisal kot avtor prvega velikega novoveškega romana Bistroumni plemič Don Kihot iz Manče. Roman je parodija na viteštvo in obračun s srednjim vekom in preteklimi ideali. Prvi del je izšel leta 1605 in v hipu postal neznanska uspešnica, drugi pa leta 1615.

Za Shakespearovo leto vemo vsi - kaj pa Cervantesovo?
Svet letos slavi 400-letnico njegove smrti in enak jubilej njegovega velikega angleškega sodobnika Williama Shakespeara, ki je umrl istega dne - 23. aprila 1616.

Po "španskemu Shakespearu" je poimenovano najvišje literarno priznanje v špansko govorečem svetu - Cervantesova nagrada, ki jo vsako leto podelijo 23. aprila. V Madridu tedaj poteka tradicionalni bralni maraton Don Kihota, Španija pa je po njem poimenovala kulturni inštitut, ki deluje tudi v Sloveniji.