Razstave
(1)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 1 glasov Ocenite to novico!

Poudarki

  • Ne jej rumenega snega!
  • Razstava dobitnikov nagrade OHO 2006-2015
  • Centrer in Galerija P74
  • Odprtje razstave 10. junija ob 19. uri
  • Na ogled do 1. julija
Matej Stupica in Lenka Đorojevič
Letošnjo jubilejno nagrado skupine OHO sta prejela Lenka Đorojevič in Matej Stupica. Foto: BoBo

Ne jej rumenega snega, četudi je poletje ...

Odprtje razstave dobitnikov nagrade skupine OHO
10. junij 2015 ob 16:32,
zadnji poseg: 10. junij 2015 ob 16:46
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Nagrada skupine OHO je osrednja nacionalna nagrada, namenjena podpori in promociji mladih vizualnih umetnikov. Za počastitev 10. obletnice podeljevanja se obeta razstava dosedanjih dobitnikov, naslovljena Ne jej rumenega snega!

Nagrada nosi ime po umetniški skupini OHO, najpomembnejši neoavantgardni skupini, ki je v lokalno okolje vnesla radikalne novosti in povzročila popoln pretres. Njihovo nekonformistično delovanje in izviren opus sta temeljila na kompleksnem teoretskem razmisleku in kritični konceptualistični analizi.

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., ki od leta 1999 deluje na področjih vizualne, intermedijske in glasbene umetnosti, je nagrado ustanovil leta 2006. Podeljuje jo v sodelovanju z mednarodnima partnerjema Foundation for Civil Society in Trust for Mutual Understanding iz New Yorka.

Zgodba se je pravzaprav začela leta 1989 v Pragi s sodelovanjem med tedanjim češkim predsednikom in umetnikom Vaclavom Havlom in predsednico organizacije Foundation for Civil Society Wendy Luers. Slovenija se je družini nagrad pridružila leta 2006.

Dosedanji dobitniki nagrade skupine OHO so: Sašo Sedlaček, Luiza Margan in Miha Presker, Mladen Stropnik, Ana Čigon, Maja Hodošček, Beli Sladoled, Tomaž Furlan, Veli Silver, Staš Kleindienst, Lenka Đorojević in Matej Stupica.

Za boljšo vpetost v umetnostni sistem
Prejetje nagrade skupine OHO mladim ustvarjalcem prinese šesttedensko bivanje in ustvarjanje v New Yorku, kar je pomembna učna ura o delovanju umetnostnega sistema, srečevanja s pomembnimi muzejskimi direktorji, navezovanja novih stikov s kustosi in umetniki. Ob povratku nagrada omogoča še samostojno predstavitev v Centru in Galeriji P74, sponzor nagrade pa odkupi zmagovalčevo delo.

Nagrada je v desetih letih dosegla izjemen uspeh in odličen odziv. Na javnih razpisih za nagrado je doslej sodelovalo več kot 300 mladih umetnic, umetnikov in umetniških skupin iz vse Slovenije. V strokovnih žirijah so gostili več kot 30 umetnikov, teoretikov, umetnostnih zgodovinarjev in kustosov iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije in Nemčije.

V Centru in Galeriji P74 bodo do 1. julija na ogled dela dobitnikov nagrade OHO med leti 2006 in 2015.

VIDEO
Razstava dobitnikov nagrade skupine OHO
P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Breathe
# 10.06.2015 ob 17:51
Zappa?
Kazalo