Neja se trenutno ukvarja tako z glasbo kot s petjem, a bo šolanje (za zdaj) nadaljevala na splošni gimnaziji. Foto: MMC RTV SLO / T. M.
Neja se trenutno ukvarja tako z glasbo kot s petjem, a bo šolanje (za zdaj) nadaljevala na splošni gimnaziji. Foto: MMC RTV SLO / T. M.
Razstava Nejinih slik je tudi prodajne narave. Foto: MMC RTV SLO / T. M.

Neja Zrimšek Žiger se je pred 13 leti in pol v Ljubljani rodila brez obeh rok - pa se v devetem razredu osnovne šole kljub temu ukvarja z več konjički kot številni njeni vrstniki. Neja je štipendistka mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami, nekajkrat je z njimi že sodelovala na skupinskih razstavah, letos spomladi pa sta skupaj z mentorico pripravili skupno razstavo v prostorih KUD-a Medvode.

V zgodnji mladosti je Neja veliko časa preživela na Inštitutu za rehabilitacijo Soča v Ljubljani, kjer je obiskovala razne terapije. Kmalu so se začele pojavljati tudi težave z ukrivljeno hrbtenico; zaradi vedno hujše skolioze sta se njena starša po nekaj letih obiskovanja zdravnikov v Sloveniji odločila za pregled in pozneje tudi operacijo hrbtenice v Nemčiji. Takrat je bila Neja stara devet let, tehtala pa je samo 14 kilogramov. Operacija je odlično uspela in Neja je hitro okrevala.

Slikarski pobeg v naravo
Kljub zdravstvenim težavam pa je še vedno ostalo dovolj časa, da je lahko brezskrbno uživala v igri in dejavnostih, ki so jo zanimale. Ker ni imela druge izbire, se je vsega lotila z nogami - listala knjige, igrala na majhen električni klavir in druga glasbila, sestavljala legokocke, zelo zgodaj je začela kazati zanimanje tudi za barvice in druge pripomočke za ustvarjanje. Njene stvaritve, ki si jih lahko v okviru njene druge samostojne razstave ogledati na Kolodvorski ulici v Ljubljani, pričajo o tem, da so ji najbližji motivi iz narave: jeleni, makova polja, poletne pokrajine in zasnežene pokrajine. Pri razvoju na slikarskem področju ji pomaga mentorica Renata Grmovšek.

Tudi šport je bil in je še vedno njena velika ljubezen - pri nekaj mesecih se je udeležila prvega plavalnega tečaja dojenčkov, ki se je pozneje nadaljeval z vedno bolj resnimi treningi plavalnih tehnik, rada je tudi rolala, smučala, drsala.

Druga velika ljubezen: petje
Zdaj že devetošolka Neja je odlična učenka, najbolj pa jo veselijo jeziki in družboslovni predmeti, tako da jo bodo naslednjo jesen najverjetneje pozdravili hodniki Gimnazije Poljane. Nejina velika ljubezen je tudi glasba, že drugo leto obiskuje ure solopetja. Za spremljevalni program za odprtje razstave je tako poskrbela kar sama: z glasom, ki je neprimerljivo večji od njene drobne postave, je doživeto interpretirala - tudi tematsko primerno navdihujoči - skladbi Girl on Fire (Alicia Keys) in Wings (Little Mix). In še en dokaz, da Neja v resnici ni tako zelo drugačna od svojih vrstnic. Priznala nam je, da obožuje skupino One Direction.