Sanfranciška soseska Haight-Ashbury je bila epicenter hipijevskega gibanja. Foto: Reuters
Sanfranciška soseska Haight-Ashbury je bila epicenter hipijevskega gibanja. Foto: Reuters
Naslovnici albumov Revolver in Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band zasedbe The Beatles na Jagodnih poljanah v newyorškem Centralnem parku, v neposredni bližini kraja, kjer je bil ustreljen John Lennon. Foto: Reuters

V Muzeju Victoria & Albert so postavili razstavo z naslovom You Say You Want a Revolution? Records and Rebels 1966-70. Prav obdobje med letoma 1966 in 1970 je namreč po besedah kustosinje Victorie Broackes neizpodbitno sooblikovalo današnji svet.

Na razstavi se obiskovalec poda na popotovanje po krajih, ki so zaznamovali tisti čas. To so bili med drugim soseska Haight-Ashbury v San Franciscu, ki je bila središče hipijevskega gibanja, londonski Carnaby Street in festival Woodstoock, ki mu je posvečena posebna soba. Postavitev pa se osredotoča tudi na resnejše teme, kot je denimo nasprotovanje vojni v Vietnamu.

Glasba kot družbeno lepilo
Po besedah kustosa Geoffreyja Marsha, ki je razstavo pripravil skupaj z Broackesovo, je bila v šestdesetih letih minulega stoletja, v svetu brez mobilnih telefonov in družbenih omrežij, glasba, ki je odražala družbena gibanja tistega časa, medij, ki je mlade povezoval in ki je spodbujal komunikacijo med njimi.

Postavitev vključuje fotografije, plakate, revije in vinilne plošče. Med drugim ima javnost na njej prvič priložnost videti obleko, ki jo ima član legendarne zasedbe The Beatles George Harrison oblečeno na fotografiji, ki krasi ovitek osmega studijskega albuma skupine Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Harrisonovo obleko je za razstavo posodila glasbenikova vdova Olivia, skupaj z glasbenikovim sitarjem, pismi in dnevnikom, v katerem opisuje snemanje albuma Sgt. Pepper, ki je izšel leta 1967. S skupino The Beatles sta na razstavi povezana tudi obleka, ki jo je za naslovnico albuma Sgt. Pepper oblekel John Lennon, ter rokopis pesmi Lucy in the Sky with Diamonds.

Videti pa je mogoče še kostume, zasnovane posebej za Micka Jaggerja in Sandie Shaw, kaftan, ki ga je na festivalu Woodstock nosila Grace Slick iz zasedbe Jefferson Airplane, ter vesoljski skafander, ki ga je nosil William Anders, ki je na odpravi Apolla 8 posnel znamenite fotografije Vzhod Zemlje.

Razstava bo na ogled do 26. februarja 2017.