Med projekti, ki jih predstavljajo v Zagrebu, je tudi bivak pod Skuto projektnega biroja OFIS. Foto: Anže Čokl
Med projekti, ki jih predstavljajo v Zagrebu, je tudi bivak pod Skuto projektnega biroja OFIS. Foto: Anže Čokl
Rex
Razstava predstavlja tudi kratek zgodovinski presek oblikovanja lesa v Sloveniji. Foto: Rex Kralj

Na razstavi, ki je nastala ob lanski 25-letnici samostojnosti Slovenije, se predstavlja 16 slovenskih arhitekturnih in oblikovalskih studiev, les pa bo tudi tema omizja in poslovnih srečanj med slovenskimi in hrvaškimi podjetji.

Zaradi svoje izjemne pogozdenosti se Slovenija toliko bolj zaveda, da je les naravna danost, ki ponuja številne priložnosti. Država je les prepoznala kot strateški material, saj dejavno podpira izdelavo lesenih izdelkov, ki jih slovenska podjetja uspešno tržijo, piše v predstavitvi postavitve. Razstava Les25 vključuje prav projekte in izdelke, ki odsevajo takšno strateško razmišljanje. Vsebinsko želi razstava predstaviti Slovenijo v evropskem prostoru, obenem pa predstaviti kratek zgodovinski presek oblikovanja lesa v Sloveniji.

Projekti zadnjih petih let
Do 25. februarja bodo na ogled različni projekti iz lesa, ki so nastali v preteklih petih letih – od otroških igrač in fotoaparatov prek luči in pohištva. Predstavljena bosta tudi mobilna informacijska točka za Triglavski narodni park in slovenski paviljon na Expu v Milanu.

Na ogled so tako dela že prepoznavnih slovenskih oblikovalcev kot mlajših avtorjev, ki se še izobražujejo, a že uspešno sodelujejo s proizvajalci in uporabniki. Mnogi predstavljeni projekti so bili nagrajeni v Sloveniji in tujini.

V četrtek pripravljajo okroglo mizo na temo Slovenska arhitektura in oblikovanje lesa, na katerem bodo sodelovali arhitekta Blaž Rupar in Robert Jonathan Loher ter industrijski oblikovalec Janez Mashoni.

Po sredi se bodo predstavila tudi slovenska podjetja in njihovi hrvaški partnerji. 23. februarja pa bo organizirano poslovno srečanje slovenskih in hrvaških podjetnikov, ki bodo obravnavali možnosti za opremljanje turističnih objektov in energetsko obnovo javnih poslopij.

Razstava Les25 je bila junija, ob 25-letnici slovenske samostojnosti, na ogled v avli ministrstva za kulturo v Ljubljani.