Caspar David Friedrich: Avtoportret iz ok. 1800. Foto: Wikipedia
Caspar David Friedrich: Avtoportret iz ok. 1800. Foto: Wikipedia

Na ogled bodo postavili 130 del, ki bodo pripovedovala o pomembni vlogi, ki jo je risba kot umetniški medij odigrala od preloma s klasično tradicijo umetnosti do moderne, naslovili pa so jo Romantika in moderna - risba kot umetniška oblika od Casparja Davida Friedricha do Vincenta van Gogha.

V 19. stoletju se je spremenilo vse; že nekaj časa se je vse bolj uveljavljalo meščanstvo, to je bilo obdobje, ko so se rojevale zgodovinska, umetnostnozgodovinska in naravoslovne stroke, vse spremembe pa so se odražale tudi v risbi. Umetnikom je ponujala eksperimentiranje z novimi vsebinami in oblikami, v risbi so se poigravali s fragmentarnim in atmosfero. Kot še nikoli prej so v risbi definirali resničnost tistega časa.

Med 24. septembrom in 15. januarjem si bo v Berlinu mogoče ogledati risbe iz zbirke razstavišča. Med najbolj zvenečimi umetniki, ki jih bodo predstavljali, so Caspar David Friedrich, Carl Blechen, Schnorr von Carolsfeld, Ferdinand Olivier, Franz Theobald Horny, Karl Friedrich Schinkel, Wilhelm Leibl, Adolph Menzel, Vincent van Gogh, Giovanni Segantini in Odilon Redon. Ob delih ikon umetnosti pa bodo predstavljene tudi še nikoli doslej razstavljene risbe obravnavanega časa.