Razstave
Guernica
Picassova Guernica je po svetovni razstavi v Parizu prepotovala dobršen del sveta. Več kot 100-krat so jo zvili in nato znova razvili, dokler ni začela pokati barva. Tedaj so se odločili, da slika ne bo več potovala po svetu in je od leta 1992 razstavljena v Madridu. Foto: EPA
Pablito, Guernica
Stanje Guernice so natančno analizirali leta 1998, trenutno pa obsežna analiza stanja te umetnine poteka s pomočjo orjaškega robota Pablita (na sliki). Ta ustvarja na tisoče mikroskopskih posnetkov, ki bodo raziskovalcem omogočili vpogled v stanje te mojstrovine in prek katerih bo mogoče slediti tudi Picasovi tehniki slikanja in spremembam, ki jih je izvedel umetnik sam. Foto: EPA

Dodaj v

Picassova Guernica, simbol nesmiselnosti vojne, praznuje 75 let

Nastanek znamenite slike bo predstavljen v filmu 33 dni
11. julij 2012 ob 17:06
Madrid - MMC RTV SLO, Reuters, STA

V Španiji bodo 12. julija praznovali 75. obletnico nastanka ene največjih mojstrovin španskega umetnika Pabla Picassa, slike Guernica, ki si jo vsako leto ogleda več kot milijon ljudi.

Guernico, ki je na ogled v madridskem Muzeju moderne umetnosti Reina Sofia in velja za eno najbolj cenjenih, vplivnih umetnin na svetu ter je postala simbol nesmiselnosti vojne, si vsako leto ogleda več kot milijon ljudi.

Antonio Banderas v vlogi Pabla Picassa
Umetnik je navdih za sliko našel v bombardiranju baskovskega mesta Guernica, ki so ga nacisti bombardirali 26. aprila 1937 v znak podpore generalu Franciscu Francu. V napadu je bilo ubitih 1.800 civilistov. Picasso je mojstrovino v črni in beli barvi ter odtenkih sive, ki prikazuje trpeče in popačene ljudi ter živali, naslikal v zgolj 30 dneh.

Ta izjemni dosežek bo zdaj predstavljen tudi v filmu, ki ga bo režiral priznani španski režiser Carlos Saura. V vlogi umetnika bo nastopil hollywoodski igralec s španskimi koreninami Antonio Banderas, vlogo Picassove ljubice pa bo prevzela Gwyneth Paltrow. Film z naslovom 33 dias (33 dni) bo predstavil obdobje nastajanja slike Guernica.

Spada v Madrid ali v Guernico?
Ker Picasso ni želel, da je slika razstavljena v Španiji, dokler je na oblasti diktator Franco, so jo leta 1958 razstavili v newyorškem Muzeju moderne umetnosti. Leta 1981, šest let po Francovi in osem let po Picassovi smrti, so sliko prepeljali v Španijo, kjer je od leta 1992 razstavljena v madridskem Muzeju moderne umetnosti Reina Sofia.

Ker je slika zaradi pogostih selitev v slabem stanju, španska vlada in Muzej Reina Sofia odločno nasprotujeta vsakršni selitvi slike na druge lokacije, kar pa ni pogodu madridskemu Muzeju Prado in baskovskim regionalnim oblastem, ki bi sliko želele razstaviti v baskovskem mestu, po katerem nosi ime.

B. Ti.
Prijavi napako
Komentarji
jeanm
# 11.07.2012 ob 17:25
Breathe, drži se raje komentiranja geopolitike. Pač ne moreš biti ''mojster'' v vsaki temi.
Štrumfek
# 11.07.2012 ob 17:55
Ja, ampak res, Breathe, če nimaš pojma, zakaj se potem sploh spravljaš komentirat? Preberi raje kakšno knjigo o Picassu in kubizmu, da si razširiš obzorja.
severna zvezda
# 11.07.2012 ob 18:39
............... Breathe,

brez zamere, ampak, vsakdo od nas bi lahko naklafal v komentarju v stilu ''to pa zmorejo še v vrtcu naslikat'' - zeeeeeh, na prvo žogo, res! .......... Pa ne gre za to. Priznaj, da gre preprosto za sporočilnost: naciji so Guernico zmombardirali. Če bi bil kdo drug agresor, bi bila tvoja kritika kaj drugačna?:) ............. verjetno ne; še zmeraj bi nabijal, kako so Picassova dela morda precenjena, ena že (sploh ''industrijska'' lončevina), ampak vseeno to ne zmanjša sporočilnosti IN umetniške vrednosti Guernice!

....... morda bi pa kaj drugače komentiral, če bi bil na platnu namesto Guernice zbombardiran Dresden, a?
prim00z
# 11.07.2012 ob 18:49
the wall mojstrovina?
mislim da melodijo za we don't need no education spravijo skupaj v vrtcu.

saj vem, nimam pojma o umetnosti...
STRIKE
# 11.07.2012 ob 17:52
Men je pa Picasso všeč!

Takoj bi imel kakšno njegovo sliko v dnevni!
Štrumfek
# 11.07.2012 ob 21:18
Ah, mislim, da je Breathe hrepenel po pozornosti, ki jo je z našim odzivom tudi dobil. In zdaj bo lažje spal.
Breathe
# 11.07.2012 ob 20:00
Samo to ti bom rekel še za konec: ni stvar v tem, da mi Guernica ni všeč. Stvar je v tem, da ob njej ne čutim nič. Ne čutim tistega, kar mi vsi dopovedujete, da moram čutiti.

Sori, saj sem rekel, da se na umetnost ne razumem...
Breathe
# 11.07.2012 ob 19:08
Nice try, ampak z napačne strani si se lotil. Meni je povsem vseeno, kaj si kritiki mislijo o celotnem albumu ali pa o Comforably Numb. Ali pa o Mother. Ali pa o Hey You. Ali pa o Goodbye Blue Sky. Ali pa o Antoher Brick..In tudi če to ne bi bil album Pink Floydov, bi bila to dobra godba (albuma sicer verjetno ne bi prodali v taki nakladi, ampak v času interneta bi se prej ali slej prikopal do njega, kot sem se tudi do mnogih drugih odličnih izdelkov povsem neznanih avtorjev). In tudi če ne bi bil konceptualen album, bi komadi, ki sem jih omenil in še kar nekaj drugih glasbeno lahko preživelo.
Še huje. Meni gre na živce Watersov zblojen egotrip, ki ga je začel futrati na tem albumu (in ga kasneje še dodelal na svojih težko poslušljivih solo fuzlih) in ki je v končni fazi pripeljal do razpada banda.
Ampak vidiš, jaz govorim o tem kaj meni pomeni umetnost. Kakršnakoli. Ampak ne tista, za katero mi bodo kritki in nakupovalci z milijoni dokazovali, da je vrhunska, sam pa ob njej lahko rečem zeeh...
blazsef
# 11.07.2012 ob 18:11
@ Breathe:

Nisem kakšen poseben privrženec Picassa, ampak vseeno bi rad rekel tole: umetnost ni samo vrhunska obrt niti ni samo vsota svojih elementov. V nekatere stvari je preprosto treba prodirati/prodreti še s čim drugim kot z racionalnim umom, čigar vrhovna instanca sta merljivost in dokaz. To izvrstno deluje tam, kjer je absolutna (kolikor se da, seveda) eksaktnost nujna - od kdaj pa se da čustvo meriti? Ali iracionalne zaznave?
master
# 12.07.2012 ob 09:15
Kako ste nekateri hecni :D če bi ne vedeli, da je to Picassova Guernica, ki je visoko cenjena v kulturnih ter še nekaterih ostalih krogih, potem dvomim, da bi kazali takšno navdušenje..
Breathe
# 11.07.2012 ob 19:24
Zanimivo. Tudi sam sem pomislil na Mono Lizo in tisti prvi občutek
A to je to?
In ja, o okusih se ne razpravlja. Točno. Sicer pa niti nisem mislil razpravljati o okusih, ampak o svetu umetniških kritikov, ki "določajo" kaj je umetnina in kaj ne. Ker nočem svojega okusa vsiljevati nikomur. Zato, kdor želi uživati v tej "umetnini" (žal mi hudič ne da miru, hehe) naj seveda izvoli. Človek bi mu celo zaželel, da naj jo ima doma ;-)))
prim00z
# 11.07.2012 ob 19:00
Saj se strinjam s tabo, vendar se le drži reka, da le čevlje sodi naj kopitar...
prim00z
# 11.07.2012 ob 18:53
Ravno to ti hočem povedati. Sporočilnost albumu daje zgodba povezana z njim in vrednost mu daje avtorstvo. Ob podobnem albumu anonimnega glasbenika, ki ga ne bi podprl z adekvatno zgodbo o odtujenosti se ne bi obregnil noben glasbeni kritik, ki kaj da na svoje dobro ime. In to je tisto, kar je meni zblojeno v tem današnjem svetu umetnosti.

;-)
Breathe
# 11.07.2012 ob 18:51
Ravno to ti hočem povedati. Sporočilnost platnu daje zgodba povezana z njim in vrednost mu daje avtorstvo. Ob podobno platno anonimnega slikarja, ki ga ne bi podprl z adekvatno zgodbo o trpljenju se ne bi obregnil noben umetnostni kritik, ki kaj da na svoje dobro ime. In to je tisto, kar je meni zblojeno v tem današnjem svetu umetnosti.
bananana
# 19.07.2012 ob 07:37
Breathe: Umetnost je tudi to, da se tebe sprovocira in napišeš XX komentarjev pod sliko za katero trdiš, da ni vredna 5 dag zemfa :)
ZeK
# 12.07.2012 ob 00:12
povprečen slovenec bo za najpomembnejšo kvaliteto umetniškega dela pripoznal koncept, njegov čas, prostor, idejo, sodobnost..takrat, ko bodo na zahodu praznovali 500 letnico tega.

pač, stanje duha pod alpami.
ennui
# 11.07.2012 ob 22:30
V življenju nisem še doživel umetniške stvaritve, ki bi v živo v meni vzbudila več empatije do človeštva ter nemoči ob grozotah, ki smo jih sposobni sami sebi povzročit. Je čudovita in mogočna stvaritev človeškega uma. Briga me, če ljudje kot je Breathe tega niso sposobni dojeti. Njihova izguba.
blazsef
# 11.07.2012 ob 19:16
@ Breathe:

Seveda smo vsi, kritiki, občudovalci ali kdor koli že, prevečkrat nagnjeni k varnemu referiranju na nekaj, tako da zaupamo presojam drugih. Kaj pa misliš, da ljudje čutijo ob pogledu na Mono Lizo v Louvru? Velik del jih je tam le zato, ker iz nekih zunanjih vzrokov, ki s samo sliko v bistvu nimajo zveze, verjamejo, da so v stiku s pristno umetnostjo, s tistim človekovim ustvarjanjem, ki lajša našo smrtnost in ignorira minevanje časa, če sem malo patetičen, verjamejo pa zato, ker je slika v učbenikih, katalogih, revijah, knjigah, povsod je zapisana v kulturno dediščino človeštva. Zato je popolnoma varno reči - Mona Liza je fascinantna.

Po drugi strani pa je prav tako varno in precej neokusno reči - Guernica je skropucalo, ki bi ga lahko naslikal neznani otrok, ki je prvič prijel čopič v roke. Lahko bi. Mogoče pa ni bilo tega v njem, v tistem neznanem otroku, točno tega izraza. Tudi Mono Lizo bi lahko narisal marsikateri izvrsten slikar - saj so jo svoje čase najbrž množično prerisovali in s tem služili, in to prerisovali do najmanjše podrobnosti! In kaj to dokazuje? Da je umetnost brezveze, kar tako in kar na počez? Slika ni informacija, torej nekaj, kar lahko odkljukaš, "doumeš" in greš, niti ni vrhunska obrt, kjer se lahko navdušuješ nad npr. izbranimi potezami s čopičem, če sem malo ciničen. Vstopnico v svet, v katerega umetnina šele odpira vrata, je treba iskati drugje.

Konec koncev - super, Guernica ti ni všeč! In že stari Rimljani so imeli krasen pregovor, ki zaključi tako debato - o okusih se ne razpravlja. Žaliti umetnino s površnimi komentarji pa je res precej uborno.
Breathe
# 12.07.2012 ob 11:24
Najina dojemanja so očitno različna. Če je tebe zadela, sem bil jaz izrazito razočaran.
In čisto možno, da je to moja izguba. Sem pač prikrajšan za en užitek.

Samo, ali je to stvar sposobnosti dojemanja? Ali samo razlika v dojemanju?
ennui
# 12.07.2012 ob 10:48
Kako ste nekateri hecni :D če bi ne vedeli, da je to Picassova Guernica, ki je visoko cenjena v kulturnih ter še nekaterih ostalih krogih, potem dvomim, da bi kazali takšno navdušenje..


The master has spoken...
Očitno veš več kot jaz o meni. Drugače ti pa svetujem da se oglasiš v Reini Sofii, če boš kdaj v Madridu. Sam se do Picassa precej ...eh, dost mi je vseeno za njega, iskreno. Ampak Guernica, človek... Guernica te zadene direkt v trebuh in srce.
master
# 11.07.2012 ob 20:52
Kolikor je vojna nesmiselna, toliko je tudi ta slika nesmiselna. Morebiti je Picasso združil vse v en nesmisel.
blazsef
# 11.07.2012 ob 19:28
Brez strahu - mislim, da v zgodovini človeštva umetniški kritiki nikoli niso imeli zares zadnje besede o tem, kaj bo ostalo zapisano in zapomnjeno - in kaj ne. Kaj pa bo zgodovina govorila o našem času, času inflacije umetnosti (nekako od Duchampa dalje), pa bodo videle šele naslednje generacije.
Breathe
# 11.07.2012 ob 18:52
hehe, primooz, že mogoče.
Zato pa Comfortably Numb ne more spraviti skupaj kdorkoli...
Breathe
# 11.07.2012 ob 18:22
Vprašanje lahko postaviva tudi drugače. Kdo je poklican, da mi bo razložil, da moram ob tem platnu čutiti neko neskočno grozo bombardiranja Guernice? Si ti prepričan, da bi v primeru, ko bi bil postavljen pred to platno brez kakršnegakoli predhodnega vedenja o trpljenju ljudi (in živali) v tem mestu to trpljenje ob tem pionirskem načinu slikanja res razumel?
Kakšne iracionalne zaznave ti spodbudi "utapljajoči se" lik desno zgoraj, če ne poznaš zgodovine in razlage umetnostnih kritikov?
Breathe
# 11.07.2012 ob 18:08
Zakaj se spravim komentirat? Ker je ta svet popolnoma zblojen. Ker bi "umetnostni kritiki" tri dni skupaj hvalili platno, na katerega je Picasso prdnil, ko je imel hudo drisko (če bi vedeli, da je to bil on, seveda).

Zato.

btw, tako kot ti o mojih, tako tudi jaz o tvojih obzorjih ne vem nič. In me tudi ne zanimajo. Tvoja obzorja.
Breathe
# 11.07.2012 ob 17:30
Prav lepa hvala za nasvet.
Tudi jaz imam enega za tebe: zase se brigaj pa boš imel vse življenje dovolj dela.
Breathe
# 11.07.2012 ob 17:21
Ena največjih mojstrovin?
Mislim, da so otroci v vrtcu sposobni "ustvariti" kaj zelo podobnega.

Ja saj vem, pojma nimam o umetnosti.
Kazalo