Pika Nogavička je prava junakinja, ki živi po lastnih pravilih. Foto: SLG Celje
Pika Nogavička je prava junakinja, ki živi po lastnih pravilih. Foto: SLG Celje
Pika Nogavička vedno vse užene v kozji rog. Foto: SLG Celje

Zgodba o Piki Nogavički, slavni junakinji izpod peresa švedske pisateljice Astrid Lindgren, je zgodba o edinstvenosti, svobodi in pogumu, ki se skrivata v vsakem posamezniku. Je zgodba o tem, kako barvito je življenje, če nikoli ne pozabimo, kako je biti otrok. Pika Nogavička je poosebljenje vseh otroških želja in fantazij in bo s svojimi vragolijami navdušila otroško občinstvo, odrasle pa opozorila, naj ne pozabijo, da so tudi sami nekoč bili otroci.

Pika živi po lastnih pravilih: ne uboga, ne uklanja se svetu odraslih, ne sprejema njihovi pravil. Sveta odraslih ne jemlje kot samoumevnega, ampak vedno zahteva pojasnila. Zato je za odrasle moteča, saj jih sili k razmišljanju in preoblikovanju njihovega vrednostnega sistema, so o predstavi zapisali v gledališču. S svojo neposrednostjo, trmo, neugnanostjo in pozitivnostjo tudi prisili odrasle, da se začnejo do otrok obnašati drugače, da jih ne jemljejo več kot otroke, temveč kot sebi enake sogovornike.

Po besedah upravnice celjskega gledališča Tine Kosi o predstavah za najmlajše razmišljajo s posebno skrbjo, saj se zavedajo, da so za otroke posebno doživetje. "Tako iskrenih reakcij, kot jih doživiš pri najmlajši publiki, pri odraslemu občinstvu ne moreš doživeti," je dejala.

Celjskemu občinstvu se bo tokrat prvič predstavila Liza Marija Grašič kot Pika Nogavička, ob njej igrajo še Vid Klemenc v alternaciji z Blažem Setnikarjem, Tanja Potočnik, Jagoda, Minca Lorenci, Tarek Rashid, Branko Završan in Renato Jenček. Dramaturginja predstave je Tatjana Doma, scenografinja Vesna Popović, kostumografinja Maja Mirković, avtor glasbe pa Boštjan Gombač.

Večkrat nagrajena švedska pisateljica
Astrid Lindgren je napisala več kot 34 knjig za mladino, poleg tega je avtorica številnih slikanic, filmskih scenarijev, nekaj antologij in knjig za odrasle ter več gledaliških del. Lindgrenova je med drugim prejela mednarodno nagrado za mladinsko književnost – Andersenovo medaljo, veliko zlato medaljo švedske akademije za književnost, švedsko državno nagrado za književnost ter številna druga najvišja priznanja v različnih državah.