Razstave
(1)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 7 glasov Ocenite to novico!
Oscar Wilde, ki si je sicer izmislil zeleni nagelj kot svoj simbol, je v pismu časopisu Pall Mall Gazette zapisal, da ni povezan z drugorazredno knjigo, ki se ponaša s tem naslovom. Foto: Storm Petrel Foundation
Francis Spiteri Paris je goreč zbiratelj predmetov, povezanih z Wildom, in tako se je v njegovi lasti znašel tudi ključ ječe, v kateri je bil zaprt pisatelj. Foto: Storm Petrel Foundation

Dodaj v

Pismo iz ječe: kako se je moral Oscar Wilde ločiti od svojega simbola

Pismo, ključ ječe in prvi izvod sporne knjige na ogled
14. marec 2017 ob 21:46
Valletta - MMC RTV SLO, STA

Na Malti sta prvič v zgodovini na ogled javnosti postavljena ključ zaporniške celice, v kateri je bil zaradi obtožbe o homoseksualnih nagnjenjih dve leti zaprt Oscar Wilde, in pismo, ki ga je poslal časopisu Pall Mall Gazette.

Wilde je v dotičnem pismu, ki nosi datum 2. oktober 1894, zanikal, da je avtor sporne knjige z izvirnim naslovom The Green Carnation (Zeleni nagelj). Pisatelj, ki si je sicer izmislil zeleni nagelj kot svoj simbol, je v pismu zapisal, da ni povezan z drugorazredno knjigo, ki se ponaša s tem naslovom. "Roža je umetniško delo, knjiga pa ne," je poudaril.

Strastni zbiratelj z Malte
Lastnik pisma in ključa ječe v Readingu je ustanovitelj malteške nepremičninske agencije Francis Spiteri Paris, ki je goreč zbiratelj predmetov, povezanih z Wildom.

Spiteri Paris je povedal, da se je nad Wildom navdušil leta 1966, ko si je med poslovnim potovanjem v Veliki Britaniji ogledal predstavo po njegovi drami Idealni soprog: "Odtlej sem najbrž prebral vsa dela o njem. Navdušuje me njegova genialnost."

Knjiga kot dokazno gradivo proti Wildu
Knjiga The Green Carnation je prvič izšla leta 1894 brez navedbe avtorja. Glavna junaka spominjata na Wilda in njegovega ljubimca, lorda Alfreda Douglasa. Tega je pravi avtor dela, Robert Hichens, tudi osebno poznal, navaja BBC.

Literarno delo, ki je povzročilo škandal na obeh straneh Atlantika, je bilo uporabljeno celo kot dokazno gradivo v kazenskem pregonu proti Wildu. Na malteški razstavi je poleg še številnih drugih dragocenih predmetov, povezanih z Wildom, na ogled tudi prva izdaja knjige.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
fafaron
# 15.03.2017 ob 00:01
Še nekaj več o njem:

Konec pa tak, kakor ti ga še danes mnogi privoščijo!
Kazalo