Jože Plečnik, arhitekt, ki ga občuduje tudi Frank Gehry. Foto: Damjan Prelovšek
Jože Plečnik, arhitekt, ki ga občuduje tudi Frank Gehry. Foto: Damjan Prelovšek

Arhitekt, ki je v veliki meri definiral kulturno krajino slovenske prestolnice, bo eno od imen, ki bo zaznamovalo kulturno dogajanje v letu 2007. To je napovedalo že odprtje pregledne razstave o njegovem delu, katere avtor je direktor Direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo Damjan Prelovšek.

Eden največjih poznavalcev dela in življenja arhitekta Jožeta Plečnika je na slovesnosti ob odprtju razstave med drugim izpostavil tudi pomen Plečnika v svetovni arhitekturi in aktualnost njegovega dela je na odprtju razstave. Prelovšek je tako dejal, da je celo sloviti ameriški arhitelt Frank Gehry Ljubljano nedavno obiskal zgolj zato, da bi si ogledal stvaritve mojstra Plečnika. S podobno primero je odmevnost Plečnikove arhitekture v svetu potrdil drugi slavnostni govornik, minister za kulturo Vasko Simoniti. Ta je spomnil na leto 1986, ko je razstava o Jožetu Plečniku v Parizu pritegnila skoraj pol milijona ljudi. Koliko jih bo obiskalo ljubljansko postavitev?

Polona Balantič








Ob odprtju razstave Jože Plečnik (1872-1957) - Arhitekt v Ljubljani, Pragi in na Dunaju je bilo preddverje Narodne galerije skoraj premajhno za vse, ki so si že prvi večer želeli ogledati postavitev, ki jo je zasnoval Damjan Prelovšek. Foto: RTV SLO/P. B.
Eden najbolj atraktivnih eksponentov v Narodni galeriji je zagotovo maketa, ki predstavlja slovenski parlament po Plečnikovi zamisli. Foto: RTV SLO/P. B.
Pretežni del razstave sestavljajo panoji, ki prikazujejo tudi projekte, s katerimi je Plečnik zaznamoval podobo tujih mest. Seveda ne manjka tudi zgodba o Plečnikovi prenovi praškega gradu. Foto: RTV SLO/P. B.
Posebnost arhitekture Jožeta Plečnika je zgledovanje po historičnih slogih in njihovo drzno predelovanje. Foto: RTV SLO/P. B.
Jože Plečnik ni bil le arhitekt, bil je tudi oblikovalec notranje opreme. Poleg Plečnikovih znamenitih kelihov in druge cerkevne opreme slovijo tudi njegovi stoli. Foto: RTV SLO/P. B.
Nekatere od v Narodni galeriji razstavljenih predmetov so za razstavo odstopili tudi zasebniki. Foto: RTV SLO/P. B.
Stavba Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani odlično povzema zakonitosti Plečnikove arhitekture. Foto: RTV SLO/P. B.