Takole sta dvojčici pozirali pred na prvi pogled identičnimi platni. Foto: EPA
Takole sta dvojčici pozirali pred na prvi pogled identičnimi platni. Foto: EPA
Levo ena izmed štirih izvirnih slik, ki je sicer na ogled National Gallery, na desni pa ena izmed treh "kopij", ki jih je van Gogh narisal pozneje. Foto: EPA

"Doslej sem jih naštel šest," je na vprašanje, kolikor razlik je opazil na platnih, ki visita drug poleg drugega, odgovoril eden od obiskovalcev. Dragoceni sliki, ena je v lasti National Gallery, druga pa van Goghovega muzeja v Amsterdamu, bosta v Londonu na ogled tri mesece. Sliki sta bili nazadnje hkrati na ogled leta 1947 na razstavi van Goghovih del, poroča Guardian.

"65 let je trajalo, da se je znova zgodil ta poseben trenutek, in verjetno bo trajalo naslednjih 65 let, da bosta spet sliki viseli druga ob druga, saj sta sicer v matičnih muzejih med osrednjimi razstavnimi eksponati," je dejal Christopher Riopelle, kurator za slike iz obdobja po 18. stoletju. "Prepričan sem, da je zdaj kar nekaj obiskovalcev muzeja v Amsterdam, ki preklinjajo, saj so ob obisku muzeja ugotovili, da Sončnic ni tam."

V galeriji je na ogled izvirna slika Sončnic, ena izmed skupno štirih izvirnikov, ki jih je slavni slikar naslikal za okrasitev spalnice v njegovi hiši v Arlesu za svojega prijatelja Paula Gaugaina. Na desni pa je ena izmed treh kopij, ki jih je van Gogh naslikal pozneje. Razlike med slikama so očitne, nekatere bolj, druge manj. Kopija je malce večja, slikarjevi podpisi so na različnih mestih, razlikujejo pa se tudi barve: na amsterdamski različici so bolj poudarjene.

Ozadje nastanka
Slikar se je leta 1888 naselil v Arlesu v Provansi, v "rumeni hiši", kamor je povabil tudi Gauguina. Postopoma so med njima izbruhnila osebna nesoglasja in decembra je van Gogh v enem od svojih napadov Gauguinu grozil z britvijo. Pozneje si je z njo odrezal košček ušesa. Sprejeli so ga v bolnišnico v Arlesu, kjer je ostal do januarja 1889. Maja istega leta pa je bil sprejet v psihiatrično bolnišnico v Saint-Remyju v bližini Arlesa. V enem letu, ki ga je preživel v bolnišnici, je ustvaril 150 slik.

Kje je sedem sončničnih platen?
National Gallery je svoje platno kupila leta 1924 od van Goghove družine in je vse od tedaj eno od ključnih razstavljenih del. Od štirih izvirnih del, naslikanih leta 1888, obstajajo le še tri, četrto je bilo uničeno med drugo svetovno vojno v ameriškem bombardiranju na Japonsko. Eno izvirno delo je razstavljeno v Londonu, drugo v Münchnu, tretje pa je od leta 1948 v zasebni lasti. Tri kopije izvirnih del, ki jih je van Gogh narisal leto pozneje, torej 1889, pa so na ogled v Amsterdam, Filadelfiji in Tokiu.