Nova publikacija je obenem katalog istoimenske razstave, ki je bila v Moderni galeriji na ogled do sredine avgusta. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Nova publikacija je obenem katalog istoimenske razstave, ki je bila v Moderni galeriji na ogled do sredine avgusta. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
NSK
Razstava je bila osredotočena na 12 najintenzivnejših let sodelovanja med skupinami NSK med letoma 1980 in 1992. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
NSK
Na razstavi, ki je bila odprta od 11. maja do 16. avgusta, so našteli 15.000 obiskovalcev. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Medtem ko je prva monografija obsegala le primarne dokumente, nova publikacija, ki je obenem razstavni katalog, ob primarnih dokumentih poudarja predvsem interpretativno gradivo. Knjiga NSK - From Kapital to Capital: Neue Slowenische Kunst - An Event of the Final Decade of Yugoslavija, ki jo Moderna galerija izdaja skupaj z ameriško založbo The MIT Press, je izšla v nakladi 4.000 izvodov. Za sredstva za slovenski prevod se po besedah direktorice galerije in kustosinje razstave Zdenke Badovinac še borijo.
Od formativne faze do zgodovinjenja
Uvodniku, ki ga podpisuje Badovinčeva, sledi skupni uvodnik vseh treh urednikov - ob kustosinji sta knjigo uredila še Eda Čufer in Anthony Gardner. Prvo poglavje predstavlja zgodnja osemdeseta leta preteklega stoletja, poleg tega je NSK postavljen v teoretski kontekst tistega časa. V drugem poglavju je predstavljena formativna faza, tretje je posvečeno kodifikaciji. V njem so, kot je pojasnila Badovinčeva, objavljeni teksti, ki jasno kodificirajo gibanje NSK, med njimi tekst Slavoja Žižka, v katerem je ta v povezavi z delovanjem NSK-ja prvič uporabil besedo nadidentifikacija. V četrtem poglavju pa so večinoma objavljeni na novo naročeni teksti, ki se ukvarjajo predvsem z zgodovinjenjem NSK-ja.
V knjigi beremo besedila Darka Štrajna, Gorana Đorđevića, Dušana Mandiča, Mladena Dolarja, Marine Gržinić, Rastka Močnika, Leva Krefta, Tomaža Mastnaka, Alexeia Monroeja in Barbare Borčić. Sklene jo kronologija NSK-ja, ki jo je pripravila Jana Intihar Ferjan. Gradiva je bilo ogromno, pravi, z izborom pa je želela predvsem bralcu približati delovanje skupin NSK in predstaviti splošni kontekst tistega časa.
Umetniški kolektiv Neue Slowenische Kunst so leta 1984 ustanovile multimedijska skupina Laibach, skupina vizualnih umetnikov IRWIN in gledališka skupina Gledališče Sester Scipion Nasice. Na dan ustanovitve NSK-ja se je sestavila še skupina za oblikovanje Novi kolektivizem in pozneje Oddelek za čisto in praktično filozofijo, Retrovizija, Film in Graditelji.
Razstavo videlo 15.000 obiskovalcev
Razstava, ki je vrata zaprla sredi avgusta, se je osredotočala na 12 najintenzivnejših let sodelovanja med skupinami NSK med letoma 1980 in 1992. Razstava je bila zelo uspešna, saj so od sredine maja na njej našteli 15.000 obiskovalcev, v poletnih mesecih je bilo med njimi tudi veliko tujcev.

V seriji Iz ateljeja bodo oktobra v Moderni galeriji odprli razstavo Emerika Bernarda. V MSUM-u na Metelkovi pa prav tako oktobra pripravljajo pregledno razstavo Mikija Mustra.