Razstava Pilštanj 1158 – okruški zgodovine bo na gradu Podsreda na ogled do konca junija 2014. Foto: Suzana Vahtarić
Razstava Pilštanj 1158 – okruški zgodovine bo na gradu Podsreda na ogled do konca junija 2014. Foto: Suzana Vahtarić
Milenko Strašek
Milenko Strašek je ljubezen do kraja, kjer je preživel otroštvo, strnil v razstavo in tako opozoril na njegovo zgodovinsko bogastvo. Foto: Suzana Vahtarić

Milenko Strašek, pesnik in novinar iz Petrovč, je lani s podporo Muzejskega društva Kozje, Občine Kozje in Kozjanskega parka pripravil predstavitev o preteklosti starodavnega kraja Pilštanj pri Kozjem, ki je arhitekturni biser iz zgodnjega srednjega veka. Kot je v predstavitvi avtorja dejala Lucija Zorenč iz Kozjanskega parka, ki upravlja grad Podsreda, je Pilštanj kraj, kjer je Strašek odraščal, kjer je pustil delček srca v stari domači hiši z bogato ornamentiranimi vrati in kamor prihaja, "ne ker bi hotel, pač pa ker moram", in je za vedno prisoten v vseh njegovih mislih in dejanjih.

Bogastvo Pilštanja
"To so bile ljubezni do dveh gradov, na katere smo bili izjemno ponosni. Zavest, da smo nekoč nekaj bili, da smo imeli kneginjo Emo, sramotilni steber, trško lipo, šolo že iz meglene pradavnine … Vse to nas je spremljalo, ko smo odšli v beli svet – in odrasli, a bili smo ponosni na svoj mali trg in se radi vračali – in sanjali naprej. Nihče več ni gradil na teh skalah, nekaj več kot dvajset hiš se je in se še s težavo upira zobu časa. Ljudje so se preselili, mnogi za vedno, ostala nam je le še – zgodovina," s temi besedami je Strašek predstavil bistvo svojih zgodovinskih okruškov Pilštanja, ki mu pravi kar kraj s koreninami, kjer so imeli v 10. stoletju kar dva gradova, danes pa ni več njunih sledov.

Ustvarjalni niz
Milenko Strašek je bil dolgoletni novinar Novega tednika, Radia Celje in TV-15 – Svobodne misli, po upokojitvi se je začel temeljiteje ukvarjati s tematikami, ki so ga vedno privlačile: posebne reportaže, zgodovina in etnografija. Leta 1995 je izdal knjigo o Francu Guzeju, znamenitem kozjanskem razbojniku, in leta 2009 je o njem pripravil obsežno razstavo.

Vmes je izdal dve pesniški zbirki, Mejaši mojih gmajn in Z zgodbami se bom pokril. Obe je ilustrirala Vesna Zakonjšek iz Kozjanskega parka, ki je poskrbela tudi za zasnovo pilštanjske predstavitve.

Razstava Pilštanj 1158 – okruški zgodovine bo na gradu Podsreda na ogled do konca junija 2014.

Suzana Vahtarić, Radio Slovenija