Joan Baez in Bob Dylan na dan, ko se je pisala zgodovina. Foto: Rowland Scherman
Joan Baez in Bob Dylan na dan, ko se je pisala zgodovina. Foto: Rowland Scherman
Z enim samim stavkom se je Martin Luther King, Jr. pridružil Jeffersonu in Lincolnu v vrstah mož, ki so oblikovali sodobno Ameriko, je zapisal publicist Jon Meacham. Foto: Rowland Scherman

Ameriška informacijska agencija je poleti 1963 najela fotografa Rowlanda Schermana, da dokumentira zgodovinski shod za delovna mesta in svobodo. Schermanove fotografije, ki jih danes hrani Ameriški narodni arhiv, predstavljajo edinstveno fotografsko zbirko enega največjih shodov za državljanske pravice v zgodovini Združenih držav Amerike.

Sanje, ki jih je sanjalo četrt milijona ljudi
Po mnenju številnih zgodovinarjev je govor "I Have a Dream" ("Imam sanje") Martina Luthra Kinga na shodu, ki se ga je udeležilo kakih 250.000 ljudi, spremenil državo in utrl pot k spremembam ameriške zakonodaje in načina življenja. Sanje, ki jih je King omenjal v svojem govoru, so danes del splošne ameriške politike, njegov poziv k rasni enakosti in pravici pa sega tudi onkraj ameriških meja. King je med svojimi potovanji po svetu razgrinjal svojo vizijo prihodnosti in rasizem obsodil za svetovno zlo. Leta 1964 je dobil tudi Nobelovo nagrado za mir.

V Knjižnici Prežihov Voranc
Nekaj znamenitih Schermanovih fotografij si zdaj lahko ogledamo tudi pri nas: razstava bo od 5. oktobra dalje na ogled v galeriji Knjižnice Prežihov Voranc, danes ob 19.00 pa jo bosta odprla ameriški veleposlanik Joseph Mussomelli in direktorica Mestne knjižnice Ljubljana Jelka Gazvoda.