mostisce_v_dravski_ulici_ob_poplavi. Foto: Pokrajinski arhiv Maribor
mostisce_v_dravski_ulici_ob_poplavi. Foto: Pokrajinski arhiv Maribor
Titov most, 1965.
Titov most, 5. oktober 1965. Foto: Pokrajinski arhiv Maribor

Nabrala se je zajetna zbirka fotografij, ki so jih digitalizirali in uredili, javnosti pa jih predstavljajo na dveh mestih. Del fotografij je na ogled v razstavišču Per Gradus v Pokrajinskem arhivu Maribor, kjer so tudi vsebinsko umeščene. Drug sklop razstave pa je spletna predstavitev več kot 150 digitaliziranih fotografij, razporejenih v dve seriji.
Razporejene so kronološko in od januarja do decembra popeljejo na sprehod skozi Maribor. Marsikaj je pritegnilo pozornost fotografov; od narasle Drave, ki je s kar pet metrov višjo gladino poplavila Lent in industrijski predel v Melju. To je bilo leto, ko sta se začeli načrtovana regulacija bregov Drave in gradnja jezu v Melju. Rušili so stare zgradbe, začeli graditi nove, ponekod pa je gradnja javnih stavb začasno obstala. Na fotografijah so ulice, ceste, stare zgradbe in novogradnje, stanovanjske zgradbe, poslovne stavbe, tudi stadion Ljudski vrt in prireditve na razstavišču ob Ulici kneza Koclja, poplavljen Pristan in gradbišče jezu v Melju.


Med starimi fotografijami Maribora v letu 1965 lahko brskate tudi v spodnjih spletnih galerijah:

- Maribor v letu 1965, serija 1

- Maribor v letu 1965, serija 2

Poleg fotografij, ki jih hrani Pokrajinski arhiv Maribor, so na ogled tudi tiste iz arhiva podjetja Dravske elektrarne Maribor. Razstavo, ki jo je pripravila arhivska sodelavka Sabina Lešnik, spremlja tudi katalog.