Ključna dela Iljovskega so nastala konec sedemdesetih in na začetku osemdesetih let. Foto:
Ključna dela Iljovskega so nastala konec sedemdesetih in na začetku osemdesetih let. Foto:

Iljovski se je leta 1942 rodil v vasi Drenova v Egejski Makedoniji. Po koncu grške državljanske vojne, v kateri je bil njegov rojstni kraj zravnan z zemljo, je moral skupaj z več tisoč begunci zbežati Grčije. Njega so poslali na Poljsko; tam je po različnih domovih za begunske otroke pridobil prvo izobrazbo, nato pa leta 1956 prispel v Beograd in tam končal Akademijo za likovno umetnost ter slikarsko specialko.

Jugoslavijo zastopal na beneškem bienalu
Prvo samostojno razstavo je imel v Galeriji grafičnega kolektiva in Galeriji KNU leta 1968 v Beogradu. Med drugim je leta 1982 razstavljal v jugoslovanskem paviljonu na 41. bienalu v Benetkah, leta 2003 pa na skupinski razstavi v Fridericianumu v Kasslu.

Leta 2006 so pripravili retrospektivno razstavo njegovih del v Muzeju sodobne umetnosti v Beogradu, ki je združila več kot 100 del - slik, risb, akvarelov in kolažev, nastalih v obdobju od leta 1967 do leta 2005.

Na obrobju osrednjih tokov mišljenja
Kustos razstave Branislav Dimitrijevič je tedaj zapisal, da Iljovski vsekakor spada med najzanimivejše umetniške osebnosti druge polovice 20. stoletja na tedanji jugoslovanski umetniški sceni, ki je ni mogoče obravnavati samo v okvirih ustaljene zgodovine moderne umetnosti, saj gre za umetnika z obrobja vsakršnega večinskega mišljenja in vsakršne hegemonske teorije. In prav ta položaj je umetniku omogočil, da je razvil enega najdoslednejših in najenkratnejših umetniških opusov.