V neapeljskem muzeju bosta sliki razstavljeni do 26. februarja. Foto: Reuters
V neapeljskem muzeju bosta sliki razstavljeni do 26. februarja. Foto: Reuters
Vincent van Gogh
Sliki so iz Van Goghovega muzeja v Amsterdamu ukradli leta 2002, lani pa so ju našli v bližini Neaplja. V Amsterdamu bodo za nekaj časa znova na ogled marca. Foto: Reuters

Policija za obe sliki domneva, da sta bili v tem času pri zloglasnem mafijskem šefu Raffaeleju Imperialeju. V neapeljskem muzeju Museo di Capodimonte bosta sliki z naslovom Pogled na morje v Scheveningenu iz leta 1882 in Farani odhajajo iz protestantske cerkve v Nuenu iz let 1884-1885 razstavljeni dobra dva tedna (obiskovalci si ju lahko ogledajo do 26. februarja).

Zatem se bosta sliki nizozemskega mojstra vrnili v Van Goghov muzej v Amsterdamu, od koder so ju odtujili leta 2002. V amsterdamskem muzeju bodo sliki razstavili, še letos pa jih bodo tudi restavrirali. Strokovnjaki pravijo, da sta v dobrem stanju, zlasti ob upoštevanju, da so ju roparji odstranili iz okvirjev. Prizor s cerkvijo ima manjši poškodbi ob robu platna, nekoliko bolj poškodovana pa je marina, ki je v manjšem delu (zaplata v velikosti 5 x 2 cm) strgana.

V Van Goghov muzej v Amsterdamu so pred 15 leti roparji vstopili skozi streho, na katero so se povzpeli z lestvijo. Na ta način se jim je uspelo izogniti varnostnim kameram in varnostnikom. Čeprav se je vmes sprožil alarm, jim je uspelo z umetninami pobegniti iz muzeja. Leta 2004 so aretirali dva osumljenca, ki sta bila pozneje za dejanje tudi obsojena. Konec lanskega septembra je italijanska policija sliki našla v obmorskem letovišču Castellammare di Stabia, ki leži kakšnih 25 kilometrov južno od Neaplja.

Iz umetnikovega haaškega obdobja in pogled na domačo faro
Kot pravijo v amsterdamskem muzeju, sta sliki pomembni predvsem zaradi svoje zgodovinske vrednosti. Prizor faranov v Nuenu ni pomemben zgolj zato, ker gre za sliko iz umetnikovega zgodnjega obdobja, ampak je tudi dragocen biografski dokument. Van Gogh jo je naslikal za svojo mater, v upodobljeni cerkvi pa je maševal njegov oče. Marina pa je edina slika iz zbirke iz umetnikovega haaškega obdobja.

Vincent van Gogh (1853-1890) spada med najpomembnejše nizozemske slikarje, velja za predhodnika ekspresionizma in z neposrednim slikarskim izrazom za enega najpomembnejših neposrednih predhodnikov modernega slikarstva.