Sharon Stone v svoji kampanji daje izjave, kot je na  primer 'mir ne pomeni samo konca vojne v Iraku', svojo podporo pa ji izrazijo tudi matere ameriških vojakov v Iraku. Foto: Reuters
Sharon Stone v svoji kampanji daje izjave, kot je na primer 'mir ne pomeni samo konca vojne v Iraku', svojo podporo pa ji izrazijo tudi matere ameriških vojakov v Iraku. Foto: Reuters
Francesco Vezzoli: Trailer for a Remake of Gore Vidal's 'Caligula'
Na beneškem bienalu 2005 je bil Vezzolijev projekt eden najbolj opaznih: posnel je 3-minutni oglas za izmišljeno adaptacijo filma Kaligula, ki je bil pravzaprav seksualno eksplicitna postmodernistična politična satira.

Italijanski umetnik Francesco Vezzoli si je za letošnji beneški bienale zamislil lažno uprizoritev ameriške predvolilne kampanje, pri čemer mu je na pomoč priskočil čisto pravi strokovnjak - medijski guru, ki je imel pod svojim okriljem nekoč tudi Georga W. Busha. Kvazinasprotnik Stonove na tej instalaciji-volitvah je nihče drug kot francoski filozof Bernard-Henri Levy.

Hollywood kot zibelka izkrivljene resničnosti
"Hotel sem nekoga iz Hollywooda, kjer ljudje iščejo absolutno utelešenje fikcije, in filozofa, ki je že po definiciji na lovu za najvišjo resnico," je svoj izbor "predsedniških kandidatov" utemeljil Vezzoli. "Tako sta moja kandidata v zelo očitnem konfliktu." Na italijanskem paviljonu festivala, ki mu mnogi rečejo tudi "oskarji umetniškega sveta", sta si tako nasproti postavljena dva velika zaslona, s katerih bučita oglasna spota obeh kandidatov.

Ciničen pogled na politiko
Oglas je za Sharon Stone režiral resnični medijski svetovalec Mark McKinnon, ki se je s projektom ukvarjal kar štiri mesece (in ker je bil nad Vezzolijem tako navdušen, mu ni zaračunal niti beliča). "V politiki gre predvsem za to, da ustvariš kredibilno osebnost," pravi McKinnon, ki v "resničnem življenju" ta hip sodeluje pri predvolilni kampanji senatorja Johna McCaina.

Vezzoli skuša uprizoriti tudi "dekonstrukcijo vloge medijske manipulacije" pri volitvah. Naslov celotnega projekta, ki bo vrata za javnost odprl jutri, je sam po sebi dovolj zgovoren - Democrazy. Umetnik tokrat tudi ni prvič vzel na muho zvezdnikov - njegov prispevek za prejšnji bienale je bil lažni trailer za lažno predelavo filma Kaligula, v katerem je bilo moč prepoznati Benicia del Tora in Courtney Love. Takrat so na Vezzolija leteli očitki preočitnega spogledovanja s pornografijo. "No, morda se jim bo zdela tudi politika preveč eksplicitna," se muza Italijan.

A. J.