Po izjemnem violinistu nosi ime trg v Piranu. Foto: BoBo
Po izjemnem violinistu nosi ime trg v Piranu. Foto: BoBo

Gre za prvo celovito razstavo o Tartiniju, ki je hkrati tudi mednarodni projekt, so sporočili iz piranskega muzeja, pri pripravi razstave so sodelovali z RTV Slovenija, Radiem Koper-Capodistria, Pokrajinskim arhivom Koper, Skupnostjo Italijanov Piran, Ateljejem Tartini Ljubljana in Festivalom Tartini. Finančno sta jo podprli slovensko in hrvaško ministrstvo za kulturo.

Med razstavnimi eksponati bo tudi replika posmrtne maske, katere original je v Tartinijevi spominski sobi v Piranu. Na ogled bodo tudi kostumi iz filma Tuga Štiglica Vražji Tartini, ki jih je prispevala RTV Slovenija. Navedeni film bo prav tako sestavni del razstave, občudovati pa bo mogoče tudi odlomke s koncerta svetovno znanega violinista, po očetu piranskega rodu, Uta Ughia, ki je v Piranu nastopal leta 1992 ob 300. obletnici Tartinijevega rojstva. Na Tartinijevo violino vsako leto na otvoritvenem koncertu Festivala Tartini v Piranu igrajo vrhunski svetovni glasbeniki.

Kustosinja razstave je Duška Žitko, oblikovalec je Matjaž Učakar, ki je pripravil tudi animacijo znane grafike, ki upodablja Tartinijevo sonato Vražji trilček.

Giuseppe Tartini (1692-1770), po rodu iz Pirana, je bil eden največjih violinistov svoje dobe, izjemno priljubljen pa je bil tudi kot skladatelj. Njegov opus med drugim obsega okoli 130 koncertov in več kot 170 sonat. Tartinijevo najslavnejše delo je Vražji trilček, ki naj bi mu ga po legendi v sanjah zaigral vrag in velja za eno najzahtevnejših skladb za violino.