Foto:
Foto:
Poudarek je na avtorski fotografiji.
Z razstave Laibach - fokus!

Razstava je pregledna fotografska razstava o več kot 20-letnem delu umetniško-glasbenega kolektiva Laibach. Ogledati si je mogoče predvsem umetniške fotografije, nekaj del pa je tudi dokumentarne fotografske narave.

Gre za potujočo razstavo, ki bo po Ljubljani med drugimi mesti obiskala tudi Dunaj (november), Zagreb (januar), London, Beograd, Berlin. Del razstave pa so pripravili tudi v Galeriji Photon, kjer bo na ogled t. i. družinski album skupine.

Dislociran družinski album
Razstava je tematsko razdeljena v tri sklope - spektakel, studio in off the record. Prav zadnji del, gradivo, ki ga je na zadnjih turnejah posnel Sašo Podgoršek, je na ogled v Galeriji Photon.

Kronološko, a avtorsko
Spektakel je izbor fotografij s posnetki nastopov od leta 1982 do danes, studio pa so režirani posnetki.

Pri razstavi, ki je sicer zasnovana kronološko, so dali nekoliko večji poudarek avtorskemu pristopu sodelujočih fotografov, tako da je kronološki moment ponekod prekinjen.

Sodelujoči umetniki
Na razstavi si je mogoče ogledati dela Antonia Živkoviča, Jožeta Suhadolnika, Božidarja Dolenca, Janeta Štravsa, Saša Podgorška, Vojka Flegarja, Bojana Salaja, Janeza Pelka, Igorja Škafarja, Aleksandra Remca, Igorja Modica, Mateja Družnika, Diega A. Gomeza in Aleša Serajnika.

Katalog kar ob časniku
Ob razstavi so pripravili tudi katalog, ki vsebuje izbrane reprodukcije razstavljenih fotografij in besedili Marine Gržinić in Alexeia Monroeja, ki veljata za poznavalca skupine Laibach. Katalog je izdala časopisno-založniška hiša DELO, izšel pa je kot priloga časopisa Delo na dan odprtja razstave, v manjši nakladi pa bo izšel tudi v različici s trdimi platnicami.

Izbor razstavljenih del je postavljen tudi v virtualni prostor, ogledate pa si ga lahko na spletnih straneh Galerije Photon.

Dnevnik Dejana Sluge iz galerije Photon o nastajanju razstave pa si lahko preberete tukaj.