V Kaliforniji so tri od petih Rembrandtovih čutov skupaj razstavili prvič po 300 letih. Foto: Reuters
V Kaliforniji so tri od petih Rembrandtovih čutov skupaj razstavili prvič po 300 letih. Foto: Reuters
Od leve proti desni: Operacija kamnov (Alegorija tipa), Trije glasbeniki (ALegorija sluha) in Prodajalec čudes (Alegorija vida). (Klik za povečavo.) Foto: The Leiden Collection, New York

Platno Nezavestni pacient (Alegorija voha) je upodobitev dveh mož, ki s cunjo mahata nad obrazom tretjega, ki je očitno izgubil zavest. Majhno sliko - meri samo 18 krat 22 centimetrov - so strokovnjaki datirali v leto 1624, gre pa za eno od petih del, ki jih je Rembrandt naslikal v najstniških letih in upodabljajo vseh pet čutov. V Kaliforniji jim je poleg voha uspelo pridobiti še dva čuta - sluh in tip. Vse tri bodo skupaj razstavili do avgusta, ko se postavitev podaja na turnejo.

"Izrazito neizrazita" mala slika
Romanje malega Rembrandtovega platna iz New Jerseyja med elitne umetniške kroge se je začelo julija, ko so otroci, ki so po smrti svojega očeta pospravljali njegovo klet, naleteli na sliko in stopili v stik z ustreznimi strokovnjaki. "Slika je bila izrazito neizrazita," se spominja John Nye, lastnik dražbene hiše Nye and co. Artefakt, s katerega se je luščila barva, je bil videti kot "temen, razbarvan portret treh ljudi, od katerih je eden onesveščen."

Ostro oko preprodajalcev
Ko so sliko septembra lani postavili na dražbo, ji je Nye napovedal izkupiček okoli 800 dolarjev. A poznavalci umetnosti z ostrimi očesi, ki so si pred dražbo sliko lahko ogledali v dražbeni hiši in na spletu, so prepoznali potencial: neki pariški trgovec z umetninami si jo je na koncu izboril za 870 tisoč dolarjev (kar je s provizijo naneslo okrog 1,1 milijona dolarjev). "Brez besed sem bil," v retrospektivi priznava Nye.

Novi lastnik je kmalu stopil v stik z newyorškim finančnikom Thomasom Kaplanom, ki je med drugim tudi ustanovitelj zbirke Leiden, ene največjih zasebnih zbirk nizozemske klasične umetnosti na svetu.

Restavracija je potrdila najbolj optimistične upe: izpod umazanije so pokukale črke RHF, okrajšava za Rembrandt Harmenszoon van Rijn fecit, torej Rembrandt je (to) ustvaril.

Manjka le še okus
Umetnikova upodobitev vida je shranjena v nizozemskem muzeju, za petim, okusom, pa se je izgubila vsakršna sled. "Če kdo naleti na sliko treh 'nobel' oblečenih ljudi pri jedi, naj me pokliče in jo bom prišel pogledat," obljublja Nye.