Muzej je urejen v najetih prostorih murskosoboškega kompleksa hotela Zvezda in se razprostira na okoli 80 kvadratnih metrih. Foto: www.hotel-zvezda.si
Muzej je urejen v najetih prostorih murskosoboškega kompleksa hotela Zvezda in se razprostira na okoli 80 kvadratnih metrih. Foto: www.hotel-zvezda.si

"Z ustanovitvijo muzeja izvršujemo sklepe Evropske romske unije, ki ima sedež v Murski Soboti," je povedal predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat - Muc in dodal, da se bodo povezali s podobnimi muzeji v tujini, s katerimi bodo izmenjevali eksponate in skupaj prirejali različna srečanja.

Poudarek na materialni kulturi
Muzej financirata Zveza Romov Slovenije ter Inštitut za romološke študije, izobraževanje in kulturo, je še pojasnil Horvat. Ob današnjem odprtju bodo na ogled postavljeni elementi materialne kulture Romov v jugovzhodni Evropi. Med drugim bodo prikazani romski poklici, umetniške veščine in bivališča skozi zgodovino, vozila, glasba, obrt ter številni izdelki, med njimi veliko podarjenih iz tujine.

Odprtja se bo udeležil tudi vodja službe za narodnosti Stane Baluh. S tem, da se vzpostavlja muzej romske kulture in zgodovine, se po njegovih besedah postavlja tudi možnost, da se podrobneje lotimo analize same romske skupnosti in njenega prihoda v naš prostor.

Muzej je urejen v najetih prostorih murskosoboškega kompleksa hotela Zvezda in se razprostira na okoli 80 kvadratnih metrih. Odprt bo nekaj dni v tednu, po predhodni najavi pa bo mogoč ogled tudi zunaj delovnega časa.