Hirajoče rudarsko mesto ni ravno kraj, kjer bi človek pričakoval prvo podružnico najslavnejšega muzeja na svetu. Projekt je v očeh marsikoga odgovor na kritike, da francozi svojo umetnost držijo
Hirajoče rudarsko mesto ni ravno kraj, kjer bi človek pričakoval prvo podružnico najslavnejšega muzeja na svetu. Projekt je v očeh marsikoga odgovor na kritike, da francozi svojo umetnost držijo "na varnem" in zgolj na dosegu pariške kulturne elite. Foto: EPA
Louvre
Gradnja steklene in aluminijaste izpostave v Lensu je najdrznejše dejanje muzejskega velikana, odkar so leta 1989 pred svojo stavbo v Parizu postavili slavno stekleno piramido (na sliki). Foto: EPA
Kaj ponuja nova podružnica Louvra?

Izpostava Louvre-Lens je rezultat prizadevanj francoskih muzejev, da bi svoja dela predstavili tudi zunaj prestolnice.

S tovrstnimi prizadevanji je začel pariški Centre Pompidou, ki je leta 2010 odprl podružnico v mestu Metz. Mesto Lens kot lokacijo za izpostavo muzeja Louvre je leta 2004 izbrala francoska vlada.

Mesto s 35.000 prebivalci je utrpelo veliko škode v prvi svetovni vojni, od zaprtja zadnjega premogovnika leta 1990 pa se spopada s tudi problemom brezposelnosti. Kompleks Louvre-Lens, ki obsega pet futurističnih stavb iz stekla in aluminija, je načrtoval japonski arhitekt Sanaa.

Gostujoče mojstrovine
V pariškem muzeju Louvre, ki velja za najbolje obiskani muzej na svetu, letno naštejejo več kot devet milijonov obiskovalcev. Muzej je podružnici v Lensu posodil 205 del, med njimi mojstrovino Leonarda da Vincija Sv. Ana Samotretja in Rafaelovo delo Portret Baldassareja Castiglioneja.

Ni še pomlad (je pa morda konec zime)
Hollande, ki ga je pred muzejem pozdravila skupina nekdanjih rudarjev v starih rudarskih oblačilih in čeladah, je dejal, da dejstvo, da Lens gosti Louvre, prebivalcem mesta prinaša sporočilo upanja. "Vemo, da en muzej še ne prinese pomladi, vendar je znak za konec zime," pa je dejal predsednik departmaja Pas-de-Calais Daniel Percheron, ki si je tudi sam zelo prizadeval, da bi projekt dobil Lens.

Lastne zbirke nimajo
Gradnja muzeja, za katerega upajo, da bo letno pritegnil pol milijona obiskovalcev, je stala več kot 150 milijonov evrov. Muzej lastne zbirke nima, pariški Louvre pa je za razstavo posodil dela, ki kronološko pokrivajo obdobje od klasične antike do sredine 19. stoletja. Razstavo bodo prenovili vsakih pet let, za občasne razstave pa bodo muzeju umetniška dela posodili tudi drugi muzeji. Za javnost bo muzej v Lensu vrata odprl 12. decembra.

Kaj ponuja nova podružnica Louvra?