Der Neumarkt v Dresdnu je Canaletto naslikal v  letih 1749 in 1752. Foto: EPA
Der Neumarkt v Dresdnu je Canaletto naslikal v letih 1749 in 1752. Foto: EPA
Canaletto
Razstava bo odprta do 18. januarja. Foto: EPA

Razstava z naslovom Canaletto - Bernardo Bellotto je naslikal Evropo obiskovalca prek platen in del na papirju popelje na umetnikovo potovanje po Evropi 18. stoletja. Canalettove upodobitve evropskih mest so ikone slikarstva in zgodovine 18. stoletja, zaradi dokumentaristične natančnosti so priročno gradivo za proučevanje zgodovine večjih mest tistega časa, obenem pa navdušujejo z umetniško svobodo.
Vedutist, o katerem je govorila vsa Evropa
Del razstave so tudi vedute Münchna, ki jih je Canaletto naslikal leta 1761 po naročilu bavarskega volilnega deželnega kneza Maksimiljana III. Josepha. Za razstavo so vsa tri dela, ki sodijo med Canalettove najpomembnejše stvaritve in obenem edinstvene zgodovinske dokumente, tudi restavrirali. Glas o Canalettovih vedutah je daleč presegla meje italijanskih dežel, posebej priljubljen je bil pri angleških zbiralcih. Najbolj znane pa vseeno ostajajo upodobitve njegovih Benetk, ki jih je rad slikal v mehkih rožnatih in svetlomodrih odtenkih.

Razstavljenih je 65 del, poleg slik tudi risbe in jedkanice, ki so jih za to priložnost posodile različne javne in zasebne zbirke v Evropi in ZDA. Postavitev bo odprta do 18. januarja.