Danska umetniška skupina The Other Eye of The Tiger bo na razstavi o
Danska umetniška skupina The Other Eye of The Tiger bo na razstavi o "mučenikih" predstavila različne zgodovinske in sodobne posameznike, ki so umrli zaradi svojega prepričanja, med njimi tudi samomorilske napadalce nedavnih napadov v Bruslju in Parizu. Razstavljeni bodo portreti bratov Ibrahima in Khalida El Bakraoui, ki sta sprožila bombe v smrtonosnih bruseljskih napadih 22. marca, prav tako Foueda Mohameda Aggada, ki se je razstrelil v pariški glasbeni dvorani Bataclan 14. novembra lani. Vsak je "heroj svoje lastne zgodbe", pravijo. Foto: EPA

Deloma navdihnjena z razstavo Muzeja mučenikov v Teheranu o množici ubitih v iranski islamski revoluciji in vojni z Irakom danska umetniška skupina načrtuje razstavo o mučenikih, na kateri bi predstavila tudi samomorilske napadalce nedavnih napadov v Bruslju in Parizu.

Razstavljeni bodo portreti bratov Ibrahima in Khalida El Bakraoui, ki sta sprožila bombe v smrtonosnih bruseljskih napadih 22. marca, prav tako Foueda Mohameda Aggada, ki se je razstrelil v pariški glasbeni dvorani Bataclan 14. novembra lani. Vsi trije bodo predstavljeni poleg zgodovinskih figur, za katere velja, da so umrli za svoje prepričanje, med njimi francoska junakinja Ivana Orleanska in grški filozof Sokrat. Ne bo pa na razstavi danskega strelca Omarja El-Husseina, ki je februarja lani ubil dve osebi v napadu v Köbenhavnu, saj ni popolnoma jasno, ali je bil pripravljen umreti za svoja prepričanja. 22-letnega napadalca je ustrelila policija nekaj ur po uboju varnostnika pred glavno mestno sinagogo.

Mučeniki skozi različne perspektive
Razstava, ki naj bi bila postavljena v nekdanji klavnici v popularnem köbenhavnskem okrožju mesne industrije med 26. majem in 10. junijem, je zasnovana kot muzej s podobami "mučenikov", zraven bodo na ogled še replike njihovih stvari in spominske plošče z informacijami o osebah, poroča The Guardian. Na vodenih ogledih bo vodič tudi predstavil zgodbo Foueda Mohameda Aggada in dogodke v Bataclanu, medtem ko se bo soba napolnila z zvokom in lučjo. Zgodba bo povedana predvsem s stališča napadalca.

"Naša razstava je predvsem opisovanje pojma 'mučenik' iz tako veliko različnih gledišč, kot je le mogoče, in skozi zgodovino," je sporočila Ida Grarup Nielsen iz danskega umetniškega kolektiva The Other Eye of The Tiger (Drugo oko tigra). Vsak je "heroj svoje lastne zgodbe", dodaja.

Spodbujanje terorizma
A predstavljanje bruseljskih in pariškega samomorilskih napadalcev kot "mučenikov" je vzbudilo veliko jeze. Dogodek ter organizatorje je član vladajoče danske stranke Diego Gugliottso že prijavil policiji, saj naj bi razstava spodbujala terorizem.
Gugliotta je prepričan, da razstava le spodbuja teroristična dejanja in na drugi strani strah med prebivalci. "Portretiranje mednarodnih teroristov kot heroje lahko porine nekatere ljudi, da storijo še zadnji korak in se pridružijo teroristični organizaciji," je zapisal na Facebooku.

V prostoru nekdanje klavnice sicer domuje gledališka skupina pod umetniškim vodstvom Christiana Lollika, ki je provokacijo sprožil že leta 2012 s predstavo, osnovano na manifestu norveškega morilca Andersa Behringa Breivika.