Vlada se je zavezala, da bo brezplačnost še naprej zagotavljala državnim muzejem, kot so British Museum, Narodna galerija in Galerija Tate. Foto: Reuters
Vlada se je zavezala, da bo brezplačnost še naprej zagotavljala državnim muzejem, kot so British Museum, Narodna galerija in Galerija Tate. Foto: Reuters
Zaračunavanje vstopnin so iz javnih sredstev financirane ustanove opustile pred približno 15 leti, da bi tako v svoje prostore pritegnile širši nabor ljudi. Foto: Reuters

Na primer: Yorška umetnostna galerija je že najavila, da bodo od 1. avgusta dalje obiskovalcem zaračunavali 7,5 funta vstopnine; organizacija, ki galerijo vodi, se bo namreč morala spopasti s 60-odstotnim zmanjšanjem državne finančne pomoči. "Glede na to, da smo pravkar vložili osem milijonov funtov v obnovo in smo zdaj veliko večja galerija, se nam to zdi primeren trenutek za začetek zaračunavanja. Upali smo, da ne bo treba, a je to edini način, da se dolgoročno obdržimo nad vodo."

"Začetek spirale proti dnu"
Sredstva, ki jih dobijo od filantropije, izkupički dobrodelnih prireditev in zaslužek muzejskih trgovin in kavarn nanesejo le "zanemarljive" vsote. "Če ni več državne podpore, kaj naj drugega," se retorično sprašuje direktorica Janet Barnes. "Naj kar zapremo ali pa zapremo za tri dneve v tednu? To je začetek spirale proti dnu."

Že dva meseca pred Yorkom so tudi v brightonskem Muzeju in galeriji objavili, da bodo turistom vstopnino zaračunavali. Od takrat jim je obisk upadel za približno polovico, pravijo.

To je šele začetek
Predsednik Zveze muzejev David Fleming pravi, da je zaračunavanje vstopnine zelo verjeten scenarij za številne kulturne ustanove, ki se bodo morale spopasti s krčenjem razpoložljivih sredstev. "Absolutno prepričan sem, da v muzejih po vsej državi razmišljajo o uvedbi vstopnin, da bi tako zamašili luknje, ki se pojavljajo v njihovih proračunih," je komentiral za BBC. Seveda pa bi bil tak ukrep učinkovit samo v krajih, ki pritegnejo veliko turistov. "Morda se bo obneslo v Yorku. Močno pa dvomim, da se bo obneslo v Burnleyu ali Rotherhamu - v takih krajih ni ravno trum turistov, ki bi bili pripravljeni pustiti veliko denarja v muzejih."

Galerija Tate ostaja brezplačna
Zaračunavanje vstopnin so iz javnih sredstev financirane ustanove opustile pred približno 15 leti, da bi tako v svoje prostore pritegnile širši nabor ljudi. Vlada se je zavezala, da bo brezplačnost še naprej zagotavljala državnim muzejem, kot so British Museum, Narodna galerija in Galerija Tate, ki vsa sredstva dobivajo naravnost od vlade. Se pa ta zaveza ne nanaša na ustanove po vsej Angliji, ki se financirajo iz državnega sveta.

Fleming, ki pričakuje še dodatna krčenja sredstev, se zaveda, da bo treba najti nove načine varčevanja. "Morda bo treba zapirati kak dan v tednu, morda bo treba zapirati ob določeni uri, morda zapreti nekatere muzeje, da bodo drugi preživeli. Tako ali drugače bo treba shajati."