Marilyn Monroe je Ameriški filmski inštitut razglasil za šesto največjo filmsko zvezdnico vseh časov, še danes velja za popkulturno ikono in najprepoznavnejši seksualni simbol Zahoda.
Marilyn Monroe je Ameriški filmski inštitut razglasil za šesto največjo filmsko zvezdnico vseh časov, še danes velja za popkulturno ikono in najprepoznavnejši seksualni simbol Zahoda. "Sem sebična, nestrpna in malce negotova. Delam napake, sem podivjana in včasih je z mano težko shajati. A če ne moreš z mano shajati, ko sem v najslabšem stanju, si me prav gotovo ne zaslužiš, ko mi gre najbolje," naj bi se nekoč opisala. Foto: Reuters
Igralkin rokovnik iz leta 1961 je pokracan z zaznamki o sestankih, potovanjih, vabilih na zabave in podobno. Večkrat so omenjeni ljudje iz njenega življenja, denimo Joe DiMaggio, Lee Strasberg, Billy Wilder, Richard Avedon, Harry Belafonte in Judy Garland. Foto: Novomatic Forum

Od danes pa vse do 26. februarja si je na Dunaju mogoče ogledati osebne predmete igralke, pevke in manekenke, ki danes pooseblja seksapil neke pretekle zlate dobe. Eksponate za razstavo Marilyn: Intimacy (Marilyn: Intimnost) v Novomatic forumu je prispeval zasebni zbiralec in njen velik oboževalec Ted Stampfer.

Stampfer bo na ogled postavil več kot 600 osebnih predmetov pokojne ikone, ki jih je odkupil na različnih dražbah. Na prvi pogled razstava ni čisto "klasična", saj so vitrine polne računov, ličil, navijalk za lase in kosov oblačil, ki pričajo o življenju ter delu hollywoodske legende.

Večina eksponatov je oblačil, kot na primer njen znameniti črni pulover iz kašmirja ali satenasta jutranja halja, pod steklom pa so tudi njeni modni dodatki, fotografije, filmski scenariji, korespondenca, usnjeni kovčki z inicialkama MM, rokovnik in celo osebni telefonski imenik.

Kako je Norma Jean prerasla v ikono
Marilyn Monroe se je rodila leta 1926 v Los Angelesu kot Norma Jeane Mortenson. Svoje otroštvo je preživela pri skrbnikih in v sirotišnicah ter se že pri rosnih 16 letih poročila z Jimom Doughertyjem, s katerim je ostala poročena sedem let. Delala je za tekočim trakom in v lakirnici, nato kot fotomodel. Leta 1946 je podpisala prvo pogodbo za snemanje filma in si nadela umetniško ime Marilyn Monroe.

Sledil je njen drugi zakon z veliko ljubeznijo Joejem DiMaggiem, tretjič pa se je poročila z ameriškim dramatikom Arthurjem Millerjem, ki je napisal scenarij za film The Misfits, ki se je izkazal za njen poslednji dokončani film. Za najuspešnejši film svoje kariere, Nekateri so za vroče, je leta 1960 prejela zlati globus za najboljšo igralko.

Po ločitvi od Millerja je Marilyn spet stopila v stik z DiMaggiem; menda sta celo načrtovala ponovno poroko, a očitno jima ni bilo usojeno. Avgusta 1962, le nekaj mesecev po tem, ko je odpela verjetno najslavnejšo rojstnodnevno čestitko, kar jih je kdaj dobil kakšen ameriški predsednik, so Marilyn našli mrtvo.

"Usodna" aferica z JFK-jem?
Njena prezgodnja smrt zaradi zastrupitve z uspavalnimi tabletami - stara je bila šele 36 let - še danes ostaja predmet številnih ugibanj in teorij zarote. (Nekateri so namigovali, da je umor Marilyn Monroe naročila ameriška vlada, da bi jo utišala, saj naj bi imela ljubezensko razmerje s predsednikom Johnom F. Kennedyjem in tako 'vedela preveč'). Kakor koli že, njeno zadihano šepetanje, platinasti kodri in postava v obliki peščene ure so jo povzdignili v ikono 20. stoletja in nesmrten sekssimbol.