Matic Zorman je zmagovalno fotografijo posnel 27. septembra 2014 v Han Junisu v Gazi. Foto: Matic Zorman
Matic Zorman je zmagovalno fotografijo posnel 27. septembra 2014 v Han Junisu v Gazi. Foto: Matic Zorman
Ciril Jazbec,
Ciril Jazbec je zmagovalno fotografijo posnel na Grenlandiji, kjer je naletel na sirotišnico Otroški dom. Foto: Ciril Jazbec
Ciril Jazbec
Zgodba Cirila Jazbeca spremlja vključevanje otrok v tradicionalno življenje islandskih skupnosti. Foto: Ciril Jazbec

Z razglasitvijo zmagovalcev so v sklopu istoimenskega festivala v Cankarjevem domu odprli tudi razstavo najboljših del. Matic Zorman je v objektiv ujel elegično podobo Fatime Asfur, ki sredi ruševin svojega stanovanja v Han Junisu v Gazi v rokah drži fotografije sinov, 26-letnega Rameza in 25-letnega Ahmeda, ki sta domnevno umrla ob potopu ladje ob malteški obali.
Ciril Jazbec je sledil zgodbam v sirotišnici Otroški dom na Grenlandiji. V svoji fotozgodbi spremlja ogled projekcije grenlandskega filma Inuk na ledeno goro Uummannaq in vključevanje otrok v tradicionalne načine življenja v krajevni skupnosti.
Izbrali so tudi najboljše fotografije in fotoreportaže v petih kategorijah. Jaka Gasar je avtor najboljše fotografije v kategoriji novice in ljudje, Maja Hitij v kategoriji šport, Željko Stevanić v kategoriji kultura in zabava ter Klemen Razinger v kategoriji narava in okolje. Zmagovalne fotozgodbe so delo Matica Zormana v kategoriji novice, Simona Changa v kategoriji šport ter Cirila Jazbeca v kar treh kategorijah – ljudje, kultura in zabava ter narava in okolje.
Podobe, ki pomagajo ustvarjati boljši svet
Med fotografskimi dosežki, ki najbolje predstavljajo idejo o ustvarjanju boljšega sveta – te je v okviru svoje trajnostne pobude ustvarimo boljši svet iskal Lidl Slovenija – je najbolj prepričal Nejc Balantič. Prvo mesto si je prislužil s podobo deklice z mišično atrofijo na rehabilitaciji v rehabilitacijskem centru Soča.
Mednarodno žirijo festivala Slovenia Press Photo 2015, ki je vrata odprl v torek, so letos sestavljali Jerome Delay (AP), Jerome Huffer (Paris Match), Louisa Gouliamaki (AFP), Maral Deghati (Warm, Me-Mo), Gali Tibbon (Canon) in Mathilde Boussion (6Mois).
Dogodki, ki jim je pričal James Nachtwey
Razstava zmagovalnih del bo v Cankarjevem domu odprta dober teden dni. V ponedeljek pa bo Ljubljano v sklopu festivala obiskal eden najvidnejših vojnih fotografov ta hip James Nachtwey. Uveljavil se je z neposrednim pristopom in izjemno delovno etiko, s katero ohranja dostojanstvo žrtev pozabljenih vojn in socialnih ter družbenih tragedij. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, večkrat tudi za fotografijo leta World Press Photo. O svojem delu in izkušnjah bo spregovoril na predavanju (8. junija), od 9. junija do 17. avgusta pa bodo pod naslovom Priča - Witness razstavljene tudi njegove fotografije.