Kino Šiška do 26. novembra gosti peto edicijo Bienala slovenske neodvisne ilustracije. Na fotografiji delo Nane Homovec. Foto: Bienale neodvisnih Facebook
Kino Šiška do 26. novembra gosti peto edicijo Bienala slovenske neodvisne ilustracije. Na fotografiji delo Nane Homovec. Foto: Bienale neodvisnih Facebook
false
Bienale neodvisnih raziskuje področja in kontekste rabe sodobne ilustracije, podpira neposredno avtorstvo in promovira avtorje same. Na fotografiji delo Mihe Perneta. Foto: Bienale neodvisnih Facebook
false
Bienale Allstars, pregledna razstava več kot 60 avtorjev, ki so bili del Bienala v preteklih letih, predstavili pa so se tudi že v Washingtonu in v Lahtiju na Finskem. Foto: Bienale neodvisnih Facebook

Bienale neodvisnih se začenja drevi ob 20. uri z odprtjem pregledne razstave v Kinu Šiška, po Ljubljani pa bodo na ogled tudi samostojni avtorski projekti.
Sveži estetski in vsebinski naboj sodobnih ilustratorjev
Bienale neodvisnih raziskuje področja in kontekste rabe sodobne ilustracije, podpira neposredno avtorstvo in promovira avtorje ter soustvarja vizualno kulturo na Slovenskem. Neodvisna platforma je leta 2007 vzniknila iz potrebe po redefiniciji pojma ilustracije, saj so jo sodobne ustvarjalne prakse presegle, neodzivnost stroke pa je celo generacijo mladih ustvarjalcev potisnila na rob umetniških praks.
Bienale že vsa leta predstavlja svežo mešanico avtorjev specifičnih estetskih in vsebinskih nabojev. Predvsem pa je poklon tistim, ki jih kljub težkim pogojem dela na področju kulture in vizualnih praks ženejo navdušenje, radovednost, domišljija, svežina, avtorska svoboda in neodvisnost kot bistven pogoj njihove ustvarjalnosti in življenjskega sloga.
Na bienalu se bodo s svojimi deli predstavili Bratislav Milenkovic, Bruno Tolić in Ugruv Smek (Krekhaus), Edvin Dobrilovič, Ema Ema Ema, Eva Mlinar, Jaka Vatovec, Janez Plešnar, Kristijan Dolenc Rojko, LEALUDVIK - Matjaž Komel-Ludvik in Lea Jelenko, Marko Gavez, Miha Perne, Miron Milić, Nana Homovec, Nastja Mezek, Nataša Berk, Nejc Franetič-Deso, Nika Rupnik, Nina Mršnik, Sai Pan, Simon Jugovic Fink, Stella Ivšek in Tatiana Kocmur.
Finski gosti in 15 minut slave
Letošnje dogajanje je uvedel Design Breakfast s finskimi gosti, na zaslonih LPP-ja bo razstavljena finska vizualna poezija, ki je nastala v sodelovanju s kolektivom Liiketila art. Ob 18. uri se bo začela serija pogovorov, ki spodbujajo dialog med različnimi področji vizualnih praks, z naslovom 15 minut slave.
Hrupopis in Blind Date
V Kinu Šiška bosta v sklopu bienala še spremljevalni delavnici. Delavnica vizualnega zapisovanja hrupa Hrupopis, ki je nastala v sodelovanju s Theremidi Orchestra, bo na vrsti 10. in 11. novembra. Na delavnici Blind Date (od 12. do 15. novembra) bodo udeleženci delali na tiskani publikaciji. Organizatorji bienala so jo pripravili v sodelovanju z newyorškim kolektivom Endless Editions in 31. Grafičnim bienalom Ljubljana.
Bienale je letos združil moči tudi s festivalom tranzitornih umetnosti Sonica, ki ga organizirajo pri društvu MoTA. Tako bodo 26. novembra organizirali skupni zaključni dogodek obeh festivalov, obiskovalci v bunkerju v Argentinskem parku se bodo lahko prepustili temačnim podobam ljubezni izpod prstov dua LEALUDVIK.