Mednarodni slikarski ex-tempore Piran je najstarejši ex-tempore v Evropi z neprekinjenim delovanjem, ki vsako leto privabi umetnike iz več kot desetih držav. Foto: Obalne galerije Piran
Mednarodni slikarski ex-tempore Piran je najstarejši ex-tempore v Evropi z neprekinjenim delovanjem, ki vsako leto privabi umetnike iz več kot desetih držav. Foto: Obalne galerije Piran
Osnovni koncept prireditve ostaja vse do danes nespremenjen, so jo pa pred 14 leti nadgradili še z ex-temporom keramike. Po zgledu piranskega ex-tempora se je prireditev razširila v številne kraje nekdanje Jugoslavije. Foto: Obalne galerije Piran

V kratko odmerjenem času so likovniki od vsepovsod ustvarili dela, ki jih je strokovna žirija pozneje ocenila in nagradila. Prireditev, poimenovana ex-tempore (latinsko brez priprave), se je neprekinjeno ohranila vse do danes tudi po zaslugi Antona Biloslava, dolgoletnega ravnatelja Obalnih galerij Piran.

Svojo prepoznavnost je gradila predvsem na sodelovanju velikega števila ustvarjalcev - na njej se srečujejo tako uveljavljeni umetniki kot amaterski slikarji različnih generacij - in mednarodni udeležbi. Pred 14 leti so slikarski ex-tempore nadgradili še z ex-temporom keramike. Tako je danes Piran prepoznaven tudi med keramiki zunaj evropskih meja.

Vrhunec 7. septembra
Slikarski ex-tempore in ex-tempore keramike bosta pod skupnim imenom Ex-tempore Piran 2013 potekala do sobote, 7. septembra, ko bosta na Tartinijevem trgu sledila slovesna podelitev nagrad in odprtje razstav v Mestni galeriji Piran. Tu bodo umetniška dela obiskovalcem na ogled vse do 29. septembra.

Mednarodna strokovna žirija, ki jo sestavljajo Giuliana Carbi iz Italije ter Dejan Mehmedovič in Andrej Medved iz Slovenije, bo izmed vseh del izbrala dela za razstavo ter podelila osrednjo nagrado grand prix, velike odkupne nagrade, nagrado za mladega avtorja in častna priznanja. Vsa razstavljena dela bodo tudi na prodaj po ceni, ki jo določi avtor, je mogoče prebrati na straneh Obalnih galerij.

Piranski ex-tempore je edina tovrstna likovna manifestacija tekmovalnega značaja v organizaciji Obalnih galerij Piran, ki se je udeležujejo profesionalni in ljubiteljski likovniki ter keramičarji iz več kot desetih držav. Obenem prireditev predstavlja pomemben segment turistične kulturne ponudbe v slovenski Istri, še piše na straneh Obalnih galerij.