Akcija je v marsičem primerljiva z muzejskimi nočmi po svetu, ima pa slovenska tudi nekatere posebnosti. Ni omejena le na eno mesto, ampak se odvija po celi državi, vstop je brezplačen, brezplačni pa so tudi vsi spremljajoči programi in dogodki. Foto: Uradna spletna stran
Akcija je v marsičem primerljiva z muzejskimi nočmi po svetu, ima pa slovenska tudi nekatere posebnosti. Ni omejena le na eno mesto, ampak se odvija po celi državi, vstop je brezplačen, brezplačni pa so tudi vsi spremljajoči programi in dogodki. Foto: Uradna spletna stran
V Prirodoslovnem muzeju Slovenije pod sloganom Dotikanje dovoljeno do 22.00 vabijo na vodenje Kako težek je mamutov zob. Foto: Uradna spletna stran
Program je namenjen obiskovalcem vseh starosti, družinam in posameznikom, tistim, ki pogosto obiskujejo muzeje, predvsem pa tistim, ki vanje poredko ali pa sploh ne zahajajo. Foto: Uradna spletna stran
Čeprav je največ sodelujočih iz Ljubljane, se bo dogajalo po vsej Sloveniji, v skoraj 50 mestih, od Lendave do Pirana ter od Jesenic do Metlike. Foto: Uradna spletna stran

V sklopu Poletne muzejske noči, ki je letos potekala že dvanajstič, so sodelujoče ustanove pripravile delavnice, javna vodstva in druge dogodke, s čimer želijo muzeje in galerije predstaviti tudi kot prostore za sproščeno, zabavno in navdihujoče preživljanje prostega časa.

Število obiskovalcev iz leta v leto narašča, sporočajo organizatorji, in se giblje okoli številk od 20.000 do 25.000. Lani so imeli celo rekorden obisk, več kot 37 tisoč ljudi. Število obiskovalcev na razstaviščih praviloma doseže vrhunec v poznih večernih urah, torej v času, ko so ob običajnih dneh vrata muzejskih in galerijskih hiš že zaprta.


V letošnji akciji je sodelovalo 72 institucij s približno 100 lokacijami. Večina jih je sodelovala že v preteklih letih, nekaj pa se jih je pridružilo na novo (Pivovarski muzej, Kulturno društvo MoTA, Muzej Parenzana Izola, Dežela kozolcev Šentrupert, Atelje galerija …).

Ponekod so od poznega popoldneva do polnoči le brezplačno odprli vrata za obiskovalce, drugod načrtujejo na Poletno muzejsko noč odprtja razstav. V Muzeju novejše zgodovine Slovenije so ob obletnici začetka prve svetovne vojne odprli razstavo z naslovom Take vojne si nismo predstavljali.


Obrestovalo se bo odlepiti od kavča
Tisti, ki so se kljub svetovnemu prvenstvu v nogometu odločili, da si privoščijo obisk katerega od galerij in muzejev, so se lahko med drugim z baterijskimi svetilkami in pod strokovnim vodstvom sprehodili po Narodni in univerzitetni knjižnici, v Mestnem muzeju Ljubljana pa vabijo na pohod z baklami, ki so ga poimenovali Večerni sprehod z rimskimi duhovi.
Degustacija piva: tudi kulturna dejavnost
V Pivovarskem muzeju so vabili na vodene oglede in degustacijo, v Železniškem muzeju na vožnjo z vlakom vrtne železnice in parnim traktorjem ter z motorno drezino.

Program je, kot je na nedavni novinarski konferenci povedala koordinatorka projekta Irena Marušič, namenjen obiskovalcem vseh starosti, družinam in posameznikom, tistim, ki muzeje obiskujejo pogosto, in predvsem tistim, ki vanje zaidejo redko ali pa sploh ne.

Poletna muzejska noč poteka pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije, za koordinacijo pa skrbi ekipa iz Tehniškega muzeja Slovenije.

Utrip Poletne muzejske noči
Utrip Poletne muzejske noči